A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Ahogy sok más technológiai vállalat, az elmúlt években a Google is komoly lépést tett afelé, hogy minél kisebbre húzza össze az ökológiai lábnyomát. A Google az ivóvíz helyett másfajta megoldással hűtené a szervereit, de segíti és támogatja a jobb vízgazdálkodást is.

2019-ben például bejelentette, hogy több mint 2 milliárd dollárt, vagyis több mint 601,9 milliárd forintot fektet a megújuló energiaforrásokba az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Európában. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1600 megawattnyi, szél- és napenergia által előállított energia megtermeléséből veszi ki a részét a vállalat.

A Google most egy újabb fontos vállalást tett, ezúttal a vízkészletek megóvása érdekében. A cég azt tervezi, hogy 2030-ig az irodákban és az adatközpontokban elfogyasztott vízkészletek 120 százalékát adja majd vissza a környezetnek.  Ennek egyik része, hogy ivóvíz helyett egyéb alternatívákat keres a szerverek hűtésére. Az olyan helyeken, mint az amerikai Georgia államban például már van olyan szerverfarm, amit újrahasznosított szennyvízzel hűt. Az ilyen megoldásokat szeretné megduplázni a Google, hogy szélesebb körben használja a cég a szennyvizet és a tengervizet.

Az irodák esetében a cég azt tervezi, hogy több alternatív vízforrást, például esővizet használ majd az öntözésre vagy épp a vécék öblítésére. Annak érdekében, hogy a Google több vizet “állítson elő”, mint amennyit elhasznál, a cég olyan projektekbe fektet majd be, amelyek a helyi vízgazdálkodást részesítik előnyben. Ilyen például a szennyvíz megtisztítása vagy épp a csapadék felhasználása.

Emellett a vállalat továbbra is technológiai segítséget nyújtana azoknak a szervezeteknek, amelyek a vízkészlet mérésével és szintjének előrejelzésével foglalkoznak. Korábban az ENSZ környezetvédelmi programjában is hasonló szerepet töltött be a Google. Sundar Pichai, az Alphabet vezére korábban arról is beszélt, hogy 2030-ra elérnék a teljes szén-dioxid-mentességet- írta a HVG.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek