A rovat kizárólagos támogatója

Az egymillióból az első facsemeték ültetésével elkezdődött a Pilisi Parkerdő Zrt. területén a tavaly decemberi jégkár sújtotta erdők megújítása, melyhez a Lidl 25 millió forinttal járult hozzá. A Gödöllő környéki valkói erdészet 60 hektárnyi fenyvese cserélődik le őshonos tölgy, szürke nyár, és cser fajokra.

A 2014 decemberi hatalmas jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 000 hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből 9000 hektárt súlyosan. A hónapok óta tartó tereprendezési munkák a végéhez értek, az őszi csemeteültetésekkel immáron elkezdődtek a sérült erdőterületek megújítási munkái is. A rendkívüli jégkár a beszerzést tekintve is többletterhet rótt a Parkerdőre, hiszen nagyságrendekkel több ültetéssel jár a helyreállítás. Míg egy átlagos évben 700 ezer – 1 millió közötti csemetét ültetnek el a szakemberek, addig idén a jégkár során megsemmisült erdők miatt ez a mennyiség megduplázódott. A kapacitásbeli nehézségek miatt is különös jelentőséggel bírt a Lidl Magyarország társadalmi felelősségvállalási kampánya, melynek keretében 2015. június 1 – augusztus 31. között a vállalat minden egyes eladott Saguaro ásványvíz után 1 forintot adományozott facsemeték vásárlására a Pilisi Parkerdő Zrt-nek. A kezdeményezés nem várt sikerrel zárult, hiszen az áruházlánc, vásárlói összefogással 25 millió forint támogatást gyűjtött, mely 1 millió csemete beszerzését – az újraerdősítésre váró 100 hektárból – mintegy 60 hektárnyi erdő teljes megújítását biztosította.

Faültetéssel a jégkárok eltüntetéséért Faültetéssel a jégkárok eltüntetéséért
A képre kattintva galéria nyílik.

A támogatást a Lidl Magyarország emlékfa-ültetéssel egybekötött ünnepélyes adományátadó eseményen nyújtotta át tegnap a Pilisi Parkerdő Zrt. részére. „Az őszi csemeteültetések a Parkerdő valkói, visegrádi, pilisszentkereszti és szentendrei erdészetek területeit érintik, ahová minden esetben őshonos fajokat telepítünk, ezzel is erősítve az erdők ellenálló képességét.

A megnövekedett ültetési feladatok nagy kihívást jelentenek számunkra, ezért is örülünk a Lidl támogatásának. Jó látni ezt a fajta összefogást, azt hogy milyen sok ember érzi magáénak a hazai erdők sorsát” – közölte Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

Miért itt?

A szakember a greenfonak elmondta, hogy azért a valkói térségben ültetik a legtöbb csemetét, mert ezen a területen a kb. 50 éve telepített fenyők sérültek nagyon jelentősen, ráadásul a homokos talajt a cserebogarak is szeretik, így a jég által széttört, és ezáltal a növekedésükben leállt fákat a későbbiekben kórokozók is megtámadják, ezért itt a kivágott és kituskózott fák helyére kerülnek az őshonos fajok csemetéi.   (70 %-ban tölgy, szürke nyárt, és cser)  A területet az özek és szarvasok ellen villanypásztorral kerítették kürbe, és ha az idő és csapadékviszonyok is kedvezőek lesznak, akkor jó hatékonyságú sarjadásra számítanak a szakemberek.

"A fenntartható fejlődés hosszú évek óta kiemelt jelentőséggel bír a Lidl Magyarország működésében. A környezeti értékeink védelme iránti elkötelezettségünk fő tevékenységünkben és azon túlmenően is megmutatkozik. A jégbefagyott pilisi erdőket látva már januárban eldöntöttük, hogy a Lidl mindenképpen szeretne a kárelhárításban segítséget nyújtani. Különösen nagy öröm számunkra, hogy kezdeményezésünkben vásárlóink is messzemenőkig partnerek voltak és közös összefogással sikerült ilyen nagymértékben hozzájárulni a sérült erdőterületek újjászületéséhez. A Lidl Magyarország nevében ezúton is szeretném megköszönni nekik, hogy kampányunkat támogatták” – mondta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója, akitől Zámbó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. igazgatója vette át a jelképes csekket.

Faültetéssel a jégkárok eltüntetéséért Faültetéssel a jégkárok eltüntetéséért
A képre kattintva galéria nyílik.

Az újraerdősítési munkálatok 2015. november 3-án kezdődtek el, és idén a fagyok beálltáig tartanak, szükség esetén jövő tavasszal folytatódnak. A Pilisi Parkerdő Zrt. a LIDL támogatásából beszerzett 1 millió facsemetéből mintegy 60 hektár erdőt újít meg. Ehhez a Greenfo egy facsemete jelképes elültetésével is hozzájárult.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek