A rovat kizárólagos támogatója

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Az IKSZ eddig 2,7 milliárd gazdasági érték létrehozásában működött közre az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével. A szülinapon – a most létrehozott – Zöld Szemüveg-díjat és elismerő oklevelet kapott 10 újságíró.

Az idén tíz éves szervezet azért jött létre, hogy segítse az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és hasznosítási arányának növelését. Napjainkra az Egyesülés munkájának is köszönhetően az egy év alatt hulladékká váló, mintegy 400 millió darab tejes és gyümölcsleves doboz 22%-át gyűjtjük szelektíven, ami a 2004-es 2%-os visszagyűjtés 11-szerese. Az IKSZ 50%-os szelektív visszagyűjtési arányt kíván elérni 2020-ra, mely évente 1,2 milliárd forint megtakarítást eredményezne az országnak jelenlegi árakon.

Tíz év alatt 3,5 milliárd darab, azaz 100 ezer tonna italos kartondobozt használtunk fel Magyarországon. Ebből 480 millió darabot, 14 ezer tonnát gyűjtöttünk vissza szelektíven. Mai árakon számolva ezzel a mennyiséggel az elmúlt évtizedben 82 millió forintnyi hulladéklerakási díjat takarítottunk meg, a kommunális szolgáltatók pedig 828 millió forintnyi támogatást igényelhettek a gyártók által befizetett termékdíjból. A visszagyűjtött italos kartondobozokat papírgyárak hasznosították, melyek az értékes másodnyersanyagért 160 millió forintot fizettek a hazai közszolgáltató cégeknek. Az újrapapír gyártása mintegy 90 ezer, 1,7 milliárd forint értékű felnőtt fa kivágását tette szükségtelenné. Az italos kartondobozok környezettudatos gyűjtése és újrahasznosítása az elmúlt tíz évben megközelítőleg 2,7 milliárd forintnyi gazdasági értéket teremtett.

„Az IKSZ alapításakor, 2004-ben még csak gyerekcipőben járt Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés. Akkoriban az italos kartondobozok 2%-át, azaz 100-ból mindössze 2 dobozt gyűjtöttünk szelektíven, azóta azonban jelentősen nőtt ez az arány, és ma már meghaladja a 22%-ot. Ugyan ez még elmarad az EU-s átlagtól, de fontos hangsúlyozni, hogy a fejlettebb nyugati országok nálunk 10-15 évvel korábban kezdték a szelektív hulladékgyűjtést, ott már felnőtt az a generáció, amelyet gyermekkorától kezdve környezettudatosságra neveltek” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) ügyvezető igazgatója.

Az Egyesülés június 25-én tartott sajtótájékoztatója keretében foglalta össze eddigi eredményeit, egyszersmind beszélt a jövő feladatairól is. A szervezet többek között vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miképpen lehetne országos szinten egységesíteni az italos karton szelektív gyűjtését, valamint hogyan lehetne ezt a csomagolási hulladékot itthon újrahasznosítani.

„Magyarországon ma már 9,1 millió ember számára elérhető a szelektív hulladékgyűjtés, ezen belül 6 millió fő számára az italos kartondobozok szelektív gyűjtése is lehetséges. Egy család átlagosan 100-125 dobozt használ el egy évben, ebből ma 27 darabot hasznosítanak újra. Ha sikerülne 2020-ra a magunk által kitűzött célt, az 50%-os hasznosítást elérni, akkor ez már az első évben 1,2 milliárd forint megtakarítást eredményezhetne” – emelte ki Baka Éva. Az IKSZ 2004-es megalakulása óta hirdeti, hogy az átlagosan 75%-ban papírból készülő tejes és gyümölcsleves dobozok szelektíven gyűjthetők, a bennük lévő értékes papír pedig újrahasznosítható. Ennek köszönhetően az elmúlt tíz év során 14 ezer tonna italos kartonból mintegy 10.400 tonna újrapapír készülhetett. A szervezet alapítása óta együttműködik a hulladékgazdálkodási törvényben nevesített koordináló szervezetekkel, 2011 óta az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséggel (OHÜ).

„Az IKSZ és az OHÜ közös munkájának fontos eredménye a társadalmi szemléletformálás, a környezettudatosság erősítése, valamint a hulladékkal kapcsolatos szakmai munkában kialakult aktív kommunikáció, amellyel az IKSZ nagyban hozzájárul a hulladékgazdálkodási iparágat irányító helyes kormányzati döntések előkészítéséhez” – mondta Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, az OHÜ ügyvezető igazgatója.

A társadalmi szemléletformálás alapját a szervezet programjai képzik. Az IKSZ több éves óvodai – iskolai gyűjtőakciói és programjai közül kiemelkedik az a négy éve indult gyűjtőprogram, amelyben 868 oktatási intézmény, mintegy 300 ezer iskolás és óvodás korú gyermekkel vett részt, akik 350 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek össze.
Az Egyesülés látványos kültéri kiállításait eddig országszerte 36 városban, 30 ezren látták, és több tízezer gyermek vett részt a „turmixos” környezetvédelmi órákon. Többek között ezen programoknak is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország nagyot lépett előre az italos kartondobozok gyűjtésének területén. Az IKSZ célja, hogy környezettudatosságra nevelje a felnövekvő generációkat, miközben a gyermekeken keresztül szüleiket is meg kívánja szólítani.  „Az elmúlt tíz év sikerei alapján bízom benne, hogy közösen sikerül elérnünk az 50%-os szelektív gyűjtési arányt és a jelenlegi árakon éves 1,2 milliárd forintos megtakarítást 2020-ra” – mondta Baka Éva.
A sajtótájékoztató előadásai innen tölthetők le.

ÚJSÁGÍRÓKAT TÜNTETETT KI AZ ITALOS KARTON KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLÉS

Tizedik születésnapja alkalmából Zöld Szemüveg-díjjal és elismerő oklevéllel tüntetett ki újságírókat az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). A non-profit szervezet így köszönte meg a környezettudatosság népszerűsítéséért végzett munkát kilenc újságírónak és egy szerkesztőségnek. Az IKSZ munkájának egyik fontos eleme a társadalmi szemléletformálás és a lakosság környezettudatosságának erősítése. Az IKSZ óvodai – iskolai gyűjtőakciói és látványos kültéri kiállításai mellett a sajtó munkájának köszönhetően egyre több emberhez jutott el az üzenet, így az elmúlt tíz évben Magyarország nagyot lépett előre az italos kartondobozok gyűjtésének területén.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés éppen ezért a maga lehetőségeihez mérten tizedik születésnapja alkalmából köszönetet mondott azoknak az újságíróknak, akik a szelektív hulladékgyűjtés ügyét éveken keresztül nagy odafigyeléssel, szakmai alapossággal és odaadással közvetítették a lakosság felé. Az IKSZ az általa alapított Zöld Szemüveg–díjjal és elismerő oklevéllel jutalmazta a következő újságírókat:

Zöld Szemüveg díjazottak Gerenday Bars Ágnes Baka Éva Szabó Gábor Sarkadi Péter Bálint Tóth János Hargitai MiklósZöld Szemüveg díjazottak Gerenday Bars Ágnes Baka Éva Szabó Gábor Sarkadi Péter Bálint Tóth János Hargitai Miklós

Bálint Tóth János – TransPack Magazin
János a Transpack Magazin munkatársaként nagy segítségére volt az IKSZ-nek abban, hogy az iparág szereplőihez eljuthasson az Egyesülés eredményeinek, kezdeményezéseinek híre.

Gerenday Bars Ágnes, a Klubrádió munkatársa
Ágnes a Zöld Klub című környezetvédelmi műsor szerkesztő-műsorvezetőjeként kiemelt figyelmet szentel az újrahasznosítás és az edukáció témakörének, így az elmúlt években rendszeresen beszámolt az IKSZ eredményeiről, valamint az iskolai és óvodai gyűjtőprogramokról.

Hargitai Miklós, a Népszabadság munkatársa
Miklós nem csupán cikkeivel segítette az Egyesülés munkáját, de az IKSZ szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai napján előadást is tartott az érdeklődőknek „A nyomtatott és online média szerepe a környezetvédelmi szemléletformálásban” címmel.

Kiss András, a Metropol munkatársa 
A lakossági szelektív hulladékgyűjtés témakörében András számos cikket írt, az IKSZ programjai közül az elmúlt években egyebek mellett foglalkozott az Arany Doboz-díjjal és a Vidám Doboznapokkal is.

Sarkadi Péter, a Greenfo.hu főszerkesztője
Péter már azelőtt is kiemelten foglalkozott a környezetvédelemmel, hogy a Greenfot 13 éve megalapította, a Magyar Rádió Gordiusz szerkesztőség, és Öko-műhely műsorainak készítésében is részt vett 18 éven át. Az IKSZ majd minden kezdeményezését segített eljuttatni az olvasókhoz, a hallgatókhoz, „Zöldkommunikáció a tájékoztatásban” címmel tartott előadást az IKSZ második kommunikációs szakmai napján.

Simányi Zsuzsanna, a ZIP Magazin munkatársa 
Zsuzsa rendszeresen beszámol az IKSZ híreiről a ZIP magazin hasábjain, átfogó képet adva az italos kartonok szelektív gyűjtéséről a szakma számára. Távollétében kolléganője, N. Vadász Zsuzsa vette át a díjat

Szabó Gábor, a HVG munkatársa 
Igényes, szakmai írásaival Gábor sokat tett azért, hogy tájékoztatást nyújtson a döntéshozóknak a magyar termékdíj rendszerrel és annak átalakításával kapcsolatban.

Class FM hírszerkesztősége 
Az ország legnagyobb kereskedelmi rádiójának hírszerkesztősége rendszeresen foglalkozik az italos kartondobozok visszagyűjtésével és újrahasznosításával, valamint beszámolnak az óvodai és iskolai gyűjtőprogramokról is. A díjat Mezei Zsolt hírigazgató vette át.

Panulin Ildikó, az Inforádió munkatársa
gazdasági újságíróként a kezdetek óta rendszeresen foglalkozik az IKSZ tevékenységével és programjaival, elsősorban az italos kartondobozok visszagyűjtése és újrahasznosítása kapcsán keletkező gazdasági értékekkel és eredményekkel.

Haraszti Gyula, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió munkatársa. Gyula több mint tíz éve foglalkozik környezetvédelmi témákkal, szerkeszti a Magyar Nemzet környezetvédelmi rovatát, a Lánchíd Rádióban pedig Zöldgömb címmel vezet és szerkeszt környezetvédelmi magazinműsort.

Szabó Gábor és Sarkadi Péter az első zöld szemüveg díjasokSzabó Gábor és Sarkadi Péter az első zöld szemüveg díjasok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek