A rovat kizárólagos támogatója

„Nagyon vigyázzatok Földanyánkra!” A Greenpeace Magyarország egy Földet ábrázoló hatalmas hőlégballonra rögzítette a Ferenc pápától származó idézetet, mellyel a szervezet budapesti látogatása alkalmából üdvözli a katolikus egyházfőt.

A látványos eseménnyel a környezetvédő szervezet szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a klíma- és ökológiai válság jelenlegi, kritikus szintjén egyéni és rendszerszinten egyaránt közös összefogásra van szükség ahhoz, hogy megmentsük a Földet, annak csodálatos élővilágát és az emberiséget – hiszen vészesen közeledünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút. A Greenpeace ezért fontosnak tartja, hogy a pápa erkölcsi-társadalmi változást sürgető üzenete minél több emberhez eljusson.

A Greenpeace Magyarország egy látványos akcióval üdvözölte Ferenc pápát magyarországi látogatása alkalmából. A szervezet a budapesti Városligetben egy hőlégballont engedett fel ma reggel, melyen a  pápa szavai olvashatók: „Nagyon vigyázzatok Földanyánkra”. A Ferenc pápától vett idézet az egyházfő bolíviai beszédéből származik, melynek magyar fordítása itt érhető el.

A zöld szervezet számára különös jelentőséggel bír, hogy a pápa ellátogatott hazánkba, hiszen az egyházfő „Áldott légy” című apostoli levelében, ezt követő beszédeiben és írásaiban mindenki számára közérthetően foglalja össze a földi életet, a Teremtést fenyegető veszélyeket, ennek okait és a lehetséges megoldásokat. Azonnali változásokat sürget annak érdekében, hogy bolygónk élhető maradjon. Egy mindent átfogó, ökológiai megtérést sürget, és a Földön élő valamennyi emberhez szól, vallási hovatartozástól függetlenül.

A pápa által megfogalmazottak, miszerint csak úgy lehetünk úrrá a környezeti válságon, ha az egész emberiség változtat az életfelfogásán és életvitelén, a Greenpeace-nek is meggyőződése. Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy az eddigi rendszer mára már elviselhetetlenné vált. Ezért apostoli levelében minden döntéshozó és minden egyes ember számára egyértelművé tette, melyek a legfontosabb feladatok:

—  A gazdaságot állítsuk az emberek szolgálatába! Az emberek és a természet nem állhatnak a pénz szolgálatában.
—  Egyesítsük az embereket a béke és igazságosság útján! Az emberek saját sorsuk kovácsai szeretnének lenni. Nem akarnak gyámságot, beavatkozást azok részéről,  akik nagyobb hatalommal rendelkeznek, és uralmuk alá kényszerítik őket.
—  Védjük meg Földanyánkat! Ma büntetlenül zajlik közös otthonunk kirablása, letarolása és megkárosítása. E folyamatnak gyáván védelmére kelni súlyos bűn.

Rodics Katalin a Greenpeace Magyarország hőlégballonos földanya -Ferenc pápa demonstrációján a budapesti Városligetben. 2021. 09. 10. kép: Járdány Bence Greenpeace

Mindezekért küzd elkötelezetten a Greenpeace is immár 50 éve. „A Greenpeace-nél küldetésünknek tekintjük a földi élet megmentését és a béke megteremtését, ezért Ferenc pápa erre irányuló szavai és hitvallása óriási megerősítést nyújtanak. Meggyőződésünk, hogy az egyre súlyosbodó ökológiai- és klímaválságban össze kell fogniuk a Teremtést féltő egyházaknak, a zöld civil szervezeteknek és minden embernek, hiszen közös felelősségünk a teremtett világ, bolygónk értékeinek megmentése.” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse.
Nyitókép: Járdány Bence / Greenpeace


Ferenc pápa maga is többször felszólalt a klímaváltozás és a bolygónk elpusztítása ellen, egy a Római Katolikus Egyház által szervezett konferencián például a világ legnagyobb olajvállalatainak fejére olvasta a klímaváltozás okait.

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik hazánkba, az Eukarisztikus Kongresszus keretein belül, ahol az egyik legnagyobb nemzetközi katolikus rendezvény zárómiséjét tartja majd. Legutóbb 25 éve, 1996-ban járt Magyarországon Róma Püspöke.
A látogatás több szempontból is különleges, egyrészt, mivel Ferenc pápa gyakran a magyar kormány politikájával szembemenő nyilatkozatokat tesz, így a menekültek befogadásáról és a szexuális kisebbségek elfogadásáról is többször beszélt már, amiért a Bayer Zsolthoz hasonló fideszes megmondó emberek demens vénembernek nevezték a szentatyát.
Másrészt azért, mivel a pápák többség eddig nem látogatott el az Eukarisztikus Kongresszusokra, így Ferenc pápa érkezésének politikai üzenete is lehet. (via mérce)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek