Hirdetés

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az éghajlatunk egyre szélsőségesebbé válik, az ökológiai összeomlás veszélye fenyeget. Kormánya mégsem vet véget a nagy tavainknál folyó természetpusztításnak, nem gondoskodik az országunkba érkező vizeink megtartásáról, és nem támogatja a fenntartható vízgazdálkodás elterjedését. Sőt maga a magyar kormány a beruházója a Fertő tónál tervezett luxusberuházásnak.

A zöldek szerint klíma- és ökológiai vészhelyzet van, ezért a Greenpeace Magyarország nyílt levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lépjen fel „a természetpusztító beruházások ellen, különösképpen a Fertő tónál folyó kormányzati luxusberuházás ellen”.  A szervezet szerint Magyarország egyre szárazabb, az átlaghőmérséklet a világátlagnál jobban emelkedik, és egyre több az olyan szélsőséges időjárási körülmény, mint a villámárvíz és a hőhullám.

A Greenpeace szerint a magyar kormánynak a természetpusztítás helyett a természettel összhangban működő gazdaság és társadalom létrejöttét kellene támogatnia, mert ezzel a teljes magyar lakosság érdekét szolgálnák, „nem csak egy szűk gazdasági elit érdekeit.”

Íme a nyílt levél:

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Klíma- és ökológiai vészhelyzet van. Az éghajlati szélsőségek világszerte egyre erősödnek, amit most már Magyarországon is napi szinten érezhetünk a villámárvizektől, a hőhullámokon át a hosszú csapadékmentes időszakokig.

Magyarország egyre jobban szárazodik, az átlaghőmérséklet a világátlagnál gyorsabban, már 1,4 °C-kal emelkedett. A helyzet rendkívül aggasztó: csak folyóvizeinkből 37 van kiszáradófélben – hét éve még egy sem volt. A Duna–Tisza közén mintegy 1000 kisebb-nagyobb tó száradt ki az elmúlt 100 évben, felszíni vizeinknek mindössze egyötöde van jó ökológiai állapotban, és a folyók természetes árterületének több mint 90 százaléka elpusztult. A kormány mégsem tesz valódi erőfeszítéseket a vízgazdálkodásunk átalakítására, vizeink megtartására, természeti értékeink védelmére.

Magyarország vizes élőhelyei már most rendkívül aggasztó állapotban vannak. A helyzetet tovább rontják a nagy tavainknál, a Balatonnál, a Fertő tónál, a Tatai Öreg-tónál és a Velencei-tónál tervezett vagy már folyó természetkárosító beruházások, amelyek az élőhelyek lebetonozásával, felszámolásával elpusztítják páratlan természeti értékekeinket. A Pannon biogeográfiai régióban – amelynek nagy részét hazánk területe képezi – ugyanis számos olyan védendő faj és élőhelytípus, ún. „pannonikum” található, amely más európai tagállam területén nem fordul elő.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az éghajlatunk egyre szélsőségesebbé válik, az ökológiai összeomlás veszélye fenyeget. Kormánya mégsem vet véget a nagy tavainknál folyó természetpusztításnak, nem gondoskodik az országunkba érkező vizeink megtartásáról, és nem támogatja a fenntartható vízgazdálkodás elterjedését. Sőt maga a magyar kormány a beruházója a Fertő tónál tervezett luxusberuházásnak.

A Fertő tó és az azt övező táj minden lehetséges hazai, európai és nemzetközi védelem alatt álló terület: nemzeti park, Natura 2000 terület, a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, és UNESCO-világörökségi terület is 2001 óta. Egyike annak a 11 területnek Európában és Észak-Amerikában, ahol a kulturális és természeti értékeket együttesen vizsgálták világörökségi szempontból, és ezek tökéletes összhangját kívánták globális értékként megvédeni. Ezt az értékes területet tenné tönkre a magyar kormány. A tervezett beruházás tehát számos hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait is sérti, ezek között:

  • Magyarország Alaptörvényét;
  • a természet védelméről szóló törvényt;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendeletet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeletet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásait.
Nagy Tavak Koalíció demonstráció 2021 május 21. Fertő tó Udvaros Dorottyával. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

A kormány által tervezett beruházás, állításaikkal ellentétben, nem szolgálná a magyar lakosság érdekeit sem. A 60 hektáros luxusberuházás keretében épülne 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum több teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. Amennyiben a tó turisztikai értékét akarnák növelni a lakosság számára, az sokkal természetközelibb módon is megoldható lenne. A jelenleg tervezett beruházás azonban nem egyeztethető össze sem a terület nemzeti park voltával, sem világörökségi státuszával, sem pedig a Ramsari egyezményben megfogalmazott bölcs hasznosítás elvével, mivel súlyosan károsítja az adott élőhelyet.

Mint Magyarország kormányfőjét arra kérjük, a magyar lakosságot képviselve ne engedje tovább pusztítani mindannyiunk közös természeti kincseit, nagy tavainkat, értékes vizes élőhelyeinket! Állítsa le a Fertő tónál és a többi nagy tavunknál tervezett, illetve már folyó beruházásokat, és rendelje el a területek helyreállítását!

Bízunk benne, hogy az ökológiai és klímaválságnak ebben a kritikus szakaszában a magyar kormány mindannyiunk érdekeit képviselve azon fog dolgozni, hogy a természettel összhangban működő gazdaságot és társadalmat hozzon létre, hogy hazánk természeti kincsei továbbra is biztosíthassák az itt élők, magunk, gyermekeink, unokáink számára az egészséges táplálékot, tiszta vizet és levegőt. Kérjük, ne hagyja elpusztítani a minket is fenntartó természeti rendszereket!”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás