A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap indította útjára a Greenpeace a Rainbow Warrior „Szivárványharcos” nevű zászlóshajója harmadik generációját Németországban. A vitorlás fedélzetén a legkorszerűbb kommunikációs eszközök, két nagy teljesítményű motorcsónak, és helikopter leszállóhely található. Az egyedülálló árbocrendszerre feszített 1260 négyzetméternyi vitorla hatékonyságának köszönhetően a hajón alig lesz szükség a motor használatára.

Az avatási ceremónián Kumi Naidoo, a Greenpeace International igazgatója elmondta: „a Rainbow Warrior a tökéletes hajó arra, hogy szembeszálljunk a világban tapasztalható ökológiai, demokratikus és gazdasági változások okozta viharral. Csakúgy mint elődei [1], ez a hajó is segít eljutni az ökológiai pusztítások helyszíneire, hogy tanúskodhassunk róluk és megállítsuk azokat. Ötvenévnyi szolgálatra terveztük, a hajó biztosíték támogatóinknak, hogy folytatjuk a küzdelmet egy zöld és békés jövőért."

Negyven éve, attól pillanattól kezdve, hogy elindult első kampányunk az alaszkai nukleáris kísérleti robbantások ellen, a Greenpeace a tengereket járja – gyakran régi, rozsdás, kölcsönkapott vagy átalakított hajókkal. Ezek segítségével álltak aktivistáink a bálnavadászok szigonyai elé, akadályozták meg, hogy mérgező és radioaktív anyagokat temessenek a tengerbe, álltak illegális fakitermelők útjába és vetettek véget a nukleáris kísérleteknek.

Melina Laboucan-Massimo, az amerikai őslakos indián környezetvédő a hajó avatásán törzsének ősi jövendölését idézte: „Ha a Föld beteg lesz és pusztulni kezd, a világ minden részén összefognak majd az emberek, akik nem a szavakban, hanem a tettekben hisznek. Céljuk az lesz, hogy meggyógyítsák a Földet. Úgy fogják őket emlegetni: a Szivárványharcosok.”

„A Greenpeace kizárólag magánszemélyek adományából végzi munkáját, az új hajó költségeit százezer ember adta össze – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója. – Mindegy, hogy egy műhold-vevő vagy egy habverő, az Önök adományai segítenek beteljesíteni a hajó jövőbeni küldetéseit.”

Az új Szivárványharcos egy köszönetnyilvánító-körúttal kezd az európai tengerpartok mentén, mielőtt átszelné az óceánt, hogy éles bevetésre induljon az amerikai kontinensen. A rajongók követhetik, hogyan boldogul az új Rainbow Warriorral a legénység és bővebb információkat találnak erről a rendkívül hajóról készülő dokumentumsorozatból:
http://www.facebook.com/#!/newhandsondeck  és http://anewwarrior.greenpeace.org/


[1] A második Rainbow Warrior először 1989-ben indult útnak. Az eredeti Rainbow Warrior helyét vette át a Greenpeace kötelékében, miután azt a francia kormány ügynökei elsüllyesztették 1985-ben. Két évtized alatt a hajó sikerrel szállt szembe a rossz törvényi szabályozásokkal, harcba szállt a környezetvédelmi bűncselekmények ellen, feltartóztatott illegális esőerdei fakitermelésből származó szállítmányokat, és hajózott a nukleáris fegyver tesztelések, túlhalászás, bálnavadászat, háborúk leállításáért, a globális felmelegedés és egyéb környezeti bűncselekmények ellen a világ valamennyi óceánján. Legutóbb, a Fukushima menti partszakaszon végezett sugárzásmérést a Rainbow Warrior csapata.

22 év óceánjárás után a hajót a Greenpeace elajándékozta. Átkeresztelték Rongdhonu-ra, ami bengáli nyelven Szivárványt jelent. A hajó ma Banglades partjainál és a Bengáli-öbölben szolgál: első- és másodlagos orvosi segítséget biztosít az egyik legelmaradottabb vidéken, olyan közösségeknek, akik alig vagy egyáltalán nem jutnak egészségügyi alapellátáshoz. A Rongdhonu a sürgősségi ellátásban is részt vesz, orvosi eszközöket szállít azokba a térségekbe, ahol már jelentkeznek a klímaváltozás következményei.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás