A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A jégvesztés 2000 körül indult folyamatos növekedésnek, a gleccserek mintegy 500 gigatonnát vesztenek évente, ugyanakkor a hótömeg nem nő. Ha a felmelegedés megállna, a grönlandi jégmező már akkor is mindenképp tovább olvadna egy új amerikai kutatás szerint.
A Grönland több mint 200 nagy gleccseréről majdnem negyven éven át rögzített műhold adatok alapján készült tanulmány a Nature Communications Earth and Environment című szaklap friss számában jelent meg.

A TUDÓSOK AZT ÁLLAPÍTOTTÁK MEG, HOGY A GLECCSEREK VÁLTOZÁSA ELÉRTE AZT A PONTOT, AMIKOR A JÉGTAKARÓT TÁPLÁLÓ HÓESÉS MÁR NEM TUD LÉPÉST TARTANI A GLECCSEREKBŐL AZ ÓCEÁNBA CSÚSZÓ JÉG MENNYISÉGÉVEL.

Az óceánba torkolló gleccserek változásain kívül a havi műhold adatok azt is megmutatták, hogyan hizlalja a jeget évről évre a hóesés. King és kutatócsoportja megállapította, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években a jégolvadás és a hó nagyrészt egyensúlyban volt: a gleccserek általában mintegy 450 gigatonna jeget veszítettek, amit a hó pótolt is.

A jégvesztés 2000 körül indult folyamatos növekedésnek, a gleccserek mintegy 500 gigatonnát vesztenek évente, ugyanakkor a hótömeg nem nő. 2000 előtt minden évben nagyjából egyenlő volt az esélye, hogy a jégmező veszít a tömegéből vagy növekszik. A jelenlegi klíma mellett a jégtömeg százból egy évben növekedhetne csak.

1985 óta a nagy gleccserek nagyjából három kilométert húzódtak vissza, sokuk már annyit, hogy mélyen a vízben végződik, vagyis nagyobb felületen érintkezik a melegedő vízzel, így még nehezebben hízhatna vissza eredeti kiterjedésére. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha az emberiség képes lenne a jelenleg zajló klímaváltozást megfékezni, az óceánba torkolló gleccserek jégolvadása meghaladná a leeső hó mennyiségét és jó ideig tovább zsugorodnának.

Grönland olvadó gleccserei az egész bolygót veszélyeztetik, mivel jegük az Atlanti-óceánba, végül a világ többi óceánjába jut, ezzel a vízszintemelkedés legerősebb tényezője: tavaly csupán két hónap alatt 2,2 milliméter emelkedést okozott.

Nyitókép: A jéghegyek nélküli gleccser a Mogens Heinesen fjordba fut Grönland délnyugati részén. Fotó: Benoit Lecavalier

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek