A rovat kizárólagos támogatója

Eltelt egy hét a fakivágások óta, és ugyan a kivágás alapjául szolgáló iratokat nem sikerült megismernünk, a városi lépett, a polgármester után az önkormányzati sajtó is arról tudósít, hogy a beteg fákat vágták ki. Szerintünk ez nem igaz, a parkolóban egészen biztosan nem, de a fotók alapján a fürdő területén sem.

Az új polgármester mellett újjáalakult környezetvédelmi bizottság külsős civil tagjától megkaptuk, hogy miért foglalkozunk ezzel az üggyel, mikor végre itt egy városvezetés, amely nyitott az együttműködésre. Félreértés ne essek, az, hogy egy közcélú fejlesztés érdekében fákat vágnak ki, nem bűn. Az viszont, hogy ezt úgy tűnik megalapozatlanul, koncepció nélkül teszik, elkeserítő. Az is szomorú, hogy nagyon sokan vannak, akik úgy gondolják gyurcsányista, ellenzéki szócső az, aki a városvezetéstől eltérő véleményt képvisel és elkeseredik az egészséges fák kivágása láttán.

Bár ígéretet mind a környezetvédelmi bizottság elnökétől, mind a fakivágásokért felelős városi munkatárstól kaptunk, hogy megismerhetjük a fejlesztés környezetalakításnak terveit, idáig ezt nem tehettük meg. (Ha meglesz, frissítjük az albumot). A nyilvánosan elérhető útépítési engedélyből kiderül, hogy „A közlekedési létesítmények építése fa kivágását teszi szükségessé. A fakivágási engedélyt a kivitelezési megkezdése előtt meg kell kérni.
A fapótlást a beruházás terhére végre kell hajtani.” A fakivágást a város munkatársának telefonos tájékoztatása szerint a mosonmagyaróvári önkormányzat engedélyezte, miután a beruházó Győr városa, így ez ügyben nem járhatott el.

Persze lesz fapótlás is, a 68 kivágott helyett 110. Ez sok, vagy kevés? Néhány éve körbejártuk a hazai önkormányzati gyakorlatot. Sajnos a szabályozás nagyon rossz, egy élete teljében lévő faóriást egy csenevész suhánggal is lehet pótolni akár egy másik településen is. Sajnos a környezeti szempontból elfogadható megoldások, ahol a kivágott fák ökológia szolgáltatásait (por-, szén-dioxid megkötés, oxigén termelés, stb.) veszik figyelembe, és azt helyben próbálják pótolni, még nagyon ritkák. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivágott kifejlett fát nem egy vagy két csemetével, hanem akár öttel vagy tízzel pótolják.

Győr fakivágás. Rába Quelle Gyógy- Termál,- és Élményfürdő. forrás: KlímavédDVelem FB oldal.

Az önkormányzat munkatársával folytatott telefon nyomán az is kiderült, hogy a fürdő alatt Rába part fáit nem ők jelölték be, itt a Vízügy készül az „elöregedett, beteg és balesetveszélyes fák” kivágására. Reméljük, azért ez a folyópart nem lesz annyira „szép és rendezett”, mint a várfal alatti és egy kicsit több zöld marad belőle a természet kedvelőinek…

Forrás: KlímavédDVelem – a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség közösségi oldala.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás