A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kihalás széléről hozták vissza a világ legveszélyeztetettebb gibbonfaját. A populáció mérete az 1980-as években regisztrált 7-9 egyedről 35 egyedre növekedett.

Sikeresek a hajnani gibbon, a világ legveszélyeztetettebb gibbonjának megmentésére tett erőfeszítések. A kínai Hajnan szigeten honos faj populációjának mérete az 1980-as években regisztrált 7-9 egyedről 35 egyedre növekedett – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Marseille-i nemzetközi természetvédelmi konferenciáján.

A világ 11 szervezetének 15 kutatója által írt tanulmányt egy Marseille-ben és Hajkouban, a kínai Hajnan tartomány fővárosában párhuzamosan tartott sajtótájékoztatón mutatták be. A siker kínai és nemzetközi kutatóknak, állatvédelmi közösségeknek, a kínai központi és helyi hatóságok által a gibbon viselkedésökológiájának megismerésére tett erőfeszítéseknek köszönhető – véli Susan Cheyne, az IUCN kistermetű majmokkal foglalkozó szakértője, a fajok túlélését segítő bizottság (Species Survival Commission – SSC) munkatársa.

hainani gibbon Nomascus hainanus Photo Hui Liu Hainan Univeristy and Bawangling National Nature Reserve Management Office

A Hajnan óriáspandájának is nevezett hajnani gibbon (Nomascus hainanus), a világ legritkább főemlőse jelenleg egyetlen vadvédelmi területen, a Hajnani Trópusi Esőerdő Nemzeti Parkban található Bavangling Rezervátumban él. Márciusban az állatokat monitorozó kutatócsoport észrevette, hogy a hajnani gibbonok két csoportjában is utód született, egyikük 7, másik 6 hónapos – mondta Huan Csing-cseng, Hajnan tartomány erdészeti minisztere. A kismajmok egészsége kiváló, megfelelően növekednek. A hajnani gibbonok populációja 5 csoportra, összesen 35 egyedre növekedett.

“A hajnani gibbon nagyon fontos példája annak, hogyan érhetünk el sikereket még akkor is, ha egy fajnak már nagyon alacsony az egyedszáma” – mondta Russell Mittermeier, az SSC emberszabásúakra specializálódott részlegének vezetője. Ennek az esetnek a tapasztalatait alkalmazni kellene a gibbonfélék családjának más veszélyeztetett tagjainál is – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek