A rovat kizárólagos támogatója

Miért gyűlölik a horgászok, és a halszaporítással/neveléssel foglalkozók a kormoránokat? Mekkora a hazai és az itt telelő nagy kárókatona állomány? Mekkora kárt okoznak a természetes és a halastavi halállományban? Ellentmondóak az adatok. Ebben próbálunk meg rendet tenni Preiszner Bálint biológussal.

Február végén írtunk  arról, hogy „a horgászok, valamint a halszaporítással és neveléssel foglalkozó vállalkozások tiszta szívből gyűlölik a kárókatonát, amely óriási károkat okoz a halállományban. Egy alapvetően tengeri madárról van szó, amely kisebb létszámban (2500-3000 példány) Magyarországon is fészkel, de tömegesen télen jelenik meg a magyar vizeken. Abban a legtöbb forrásunk egyetért, hogy ilyenkor rendszerint 30-40 000 egyed tartózkodik Magyarországon, az idei enyhe télen akár 60 000 is telelhet nálunk. A Tihany környéki gardaállományban jelentős károkat okozhat, akár napi 1 tonna halat is pusztíthatnak a kárókatonák, vagy kormoránok.” A hírre reagálva megkeresett minket a Balatoni Limnológiai Intézet Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, hogy a számok szerinte pontatlanok.

Mai podcastunkban Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársa Preiszner Bálint  biológus (képünkön) több területen is végez kutatásokat, pl. az urbanizáció és a klímaváltozás madárpopulációkra gyakorolt hatásait vizsgálja, de az édesvízi halak és a tízlábú rákok táplálkozási – ezen belül is a tetemfogyasztó viselkedését is nyomon követi. Terepi halökológiai kutatómunkájában édesvízi inváziós fajok ökológiai hatásait vizsgálja, emellett néhány madárvonuláskutatási projektben is részt vesz, mint pl. a kárpát-medencei küszvágó csérek vonulási útvonalának feltárása.

Ökológiai szempontból nincs baj a kárókatonával

Szakirodalmi adatok alapján a nagy kárókatonák napi halfogyasztása 500g alatt van, a telelő madaraké jellemzően alacsonyabb. A balatoni rendszeres vízimadár számolások adatai alapján a telelő kormoránok száma évről évre változik, de az utóbbi évtizedben nem figyelhető meg sem növekvő, sem csökkenő trend. A Balatonon és tágabb környezetében (Kis-Balaton, valamint a Balaton környéki halastavak, berkek) tartózkodó kárókatonák száma az idei télen 2500-ra becsült. 5-7 változó mértékben használt éjszakázóhelyük ismert a környéken, ebből a tihanyi éjszakázóhelyen az idei télen többszöri számolás alapján változó mennyiségű, 6-900 madár tölti az éjszakát – mondja a szakember, akivel a Balatonnal kapcsolatban más témákat is érintettünk: pl. az algásodást, a vízszint változás élővilágra gyakorolt hatását, a nádasok felaprózódását, a nádpusztulást, mivel sajnos mára a tó partvonalának a fele sajnos le van betonozva.

Kormoránokhoz kapcsolódó friss hír: Rejtélyes fehér permet borítja Garancsiék tihanyi kastélyának pusztuló fáit

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás