A rovat kizárólagos támogatója

Alternatív tárlatvezetést tartott Litkai Gergely a Fertő Part nevű üdülőkomplexumot építő cég soproni propagandakiállításán. A humorista ízekre szedte a fejlesztésnek csúfolt fideszes/NER természetrombolást.

A sokszoros hazai és nemzetközi védelem alatt álló Fertőn a kormány legnagyobb idegenforgalmi beruházásának keretében 30 milliárd forint közpénzből épít üdülőkomplexumot, összesen 60 hektáron. A helyi civilek és a Greenpeace elszántak: addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást.

Sopron főterén állított fel egy kiállítást a Fertő Part nevű beruházást végző Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., amely a leendő üdülőkomplexum vélt előnyeit ecseteli. Ezen a kiállításon tartott Litkai Gergely tárlatvezetést, ízekre szedve a fejlesztésnek csúfolt természetrombolást.

A Greenpeace eközben új honlapot indított a Fertőről, és arról, hogyan veszélyezteti a terület különleges természeti értékeit a tervezett beruházás. Egy idővonalon pedig az is végigkövethető, hogy mit tettek eddig az ügyben a tiltakozó civilek, és milyen aggályokat fogalmaztak meg a beruházással kapcsolatban a nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió és az Unesco testületei. A greenpeace.hu/ferto oldalon most mindenki csatlakozhat, aki tenni szeretne a Fertő tó, és hazánk megmaradt természetes területeinek védelméért.

A Fertő egy vadregényes vízivilág, amely kis csatornáival, nádasaival madarak tízezreinek nyújt otthont. Különleges élővilága miatt hazai és nemzetközi védelem alatt is áll, nemzeti park és UNESCO világörökségi terület. Magyarország kormánya most mégis a legnagyobb idegenforgalmi beruházását hajtja itt végre: 30 milliárd forint közpénzből 100 szobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, vitorláskikötőt és fedett sportkomplexumot épít, és több további épületet, összesen 60 hektáron. A 100%-ig közpénzből finanszírozott komplexum üzemeltetőjének személye egyelőre nem ismert. 

A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégyezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely messzemenően figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát, a fennmaradó pénzt pedig fordítsák inkább természetvédelmi projektekre.

A Fertőért indított kampányhoz csatlakozott Udvaros Dorottya színművésznő is, aki idén nyáron több aktivistával együtt szállt kenuba a fecskék védelméért a Fertő tavon.

Nemzetközi szervezetek is felléptek az építkezés ellen: az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében, az Unesco pedig a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól. 

Kapcsolódó anyagok:

Az Európai Bizottsághoz fordult a Greenpeace Ausztria is a Fertő tavi beruházás miatt

Konzultációt indított a Fertő tavi gigaberuházásról a Momentum

Nagy tavak, nagy kihívások. Mit tehetnek a zöld civilek a NER természetpusztításai ellen?

Az agrárminiszter kiáll a természetpusztító Fertő tavi luxusberuházás mellett

Dagad a nemzetközi botrány a Fertő tavi luxusberuházás körül

A Greenpeace Orbán Viktortól kéri: ne pusztítsák tovább természeti értékeinket!

De miért Udvaros Dorottya az év zöld személyisége?

Elege van a természetromboló NER-es beruházásokból? – konzultáljon!

Elindult a Nagy Tavak Koalíció honlapja

Fertő tavi fideszes blöffök

A Fertő tavat tönkretevő kormánycég a Greenpeace aktivistákat vádolja károkozással

A Greenpeace békés akcióban mentett védett fecskéket a Fertő tavi luxusberuházástól

A Greenpeace és a Nagy Tavak Koalíció mellett már az UNESCO is a Fertő tavi nagyberuházás leállítását sürgeti

A fideszes gépezet átgázolt a jogon is a Fertő tónál

Európai uniós eljárás indult a Fertő tó ügyében

Fecskéket mentett Udvaros Dorottya és a Greenpeace a Fertő tavi luxusberuházástól

Állítsák meg a Fertő tavi terület jogszerűtlen rombolását!- A Párbeszéd az Európai Bizottsághoz fordul

Környezetvédelmi világnap: véget kell vetni a Fidesz zöldre festésének!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek