A rovat kizárólagos támogatója

Mérgező anyagot öntöttek a somogyjádi dísztó vizébe. A kicsiny állóvíz a helyi parkot ékesíti a falu központjában. A helyiek először azt hitték, hogy természetes okból pusztulnak a tóban a halak, amelyek tetemei feljöttek a víz felszínére. A tó azonban habzott és bűzlött, fehér tajték csapott ki a felszínre.

Az önkéntes tűzoltókat riasztották, hogy szüntessék meg a vészhelyzetet, ők szivattyúzták ki a tó fertőzött vizét. A műveletet Rosta László irányította, aki 44 éve tevékenykedik a somogyjádi önkéntes tűzoltók között, ő a vezetőjük.

– Engem értesítettek, hogy mielőbb végezzük el a munkálatokat – mondta a sonline.hu-nak Rosta László. – A közelben van az általános iskola, és belegondolni is rossz, hogy mi történt volna, ha a gyerekek a nagy melegben fröcskölték és locsolták volna egymást a mérgezett vízzel. A hatóságok már azt is tudják, hogy milyen vegyszer volt, Rostás László szerint nagyon mérgező anyag lehetett. Ezt abból gondolja, hogy amikor kiszivattyúzták a vizet, a földre is fröccsent, és ott a fű is kisült.

Azóta kicserélték a tó vizét, és helyreállt az élővilág. A helyiek úgy tudják, hogy azért kellett a tó élőlényeinek elpusztulniuk, mert a békák túl hangosan kuruttyoltak. A közelben egy köztéri biztonsági kamera figyeli az utcát, és a felvételek megörökítették a tettest, aki nem lakik túl messze. A képek tanúsága szerint három flakon vegyszert öntött a vízbe. Amikor megkérdezték, hogy miért tette, elmondta, hogy annyira hangosak voltak esténként a békák, hogy nem tudott aludni. Rosta László szerint valóban csaptak zajt a kétéltűek, ám elég lett volna annyi, hogy az illető becsukja az ablakot, és úgy próbált volna nyugovóra térni. A nagy nyári meleg miatt azonban sokan nem zárják az ablakokat a faluban.

nyitókép: illusztráció zöld levelibéka (Hyla arborea) védett, eszmei értéke 10 000,- Ft fotó: vadonleso.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek