Hirdetés

Kiskaput nyitna a 2.0-ás génpiszkált növények számára egy a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége birtokába  jutott uniós tervezet. A készülő “A tanyától a tányérig” élelmiszerbiztonsági stratégia javaslatai közé csempészték be brüsszeli bürokraták azt a mondatot, hogy “a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”.

E látszólag ártalmatlannak tűnő kitétel valójában azt célozza, hogy az új generációs génmódosított termékekre ne vonatkozzanak a szigorú uniós engedélyezési előírások.

Felháborító, hogy másfél évvel az Európai Bíróság ítélete után az Unió nem az észak-amerikai szója- és repceszállítmányok ellenőrzésével foglalkozik, hogy kiderítse, van-e köztük génszerkesztett termény, hanem húzza az időt, és kiskapukat keres a génpiszkált termékek számára – jelentette ki a kiszivárgott tervezet kapcsán Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

A Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri a kormánytól és európai uniós képviselőinktől, hogy határozottan utasítsák el a Bizottság és a géntechnológiai lobbi kísérletét, amely az unió bíróságának döntését megkerülve akarja becsempészni Európába az újabb génmódosított termékeket.

A kiszivárgott tervezetről részletek a Magyar Hang eheti számában >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás