A rovat kizárólagos támogatója

Gondolkoztál már azon, hogy mennyi hulladékot termel egy átlagos család mondjuk egy hónap alatt? Sokan gyakran figyelmen kívül hagyják ezt a kérdést, és nem is válogatják szét a hulladékukat. Ez azonban nagyban megnehezíti a begyűjtés, majd a feldolgozás vagy az újrahasznosítás folyamatát. Végül, de nem utolsósorban a környezetünket is terheli.

Mindenki tehet valamit a természetért. Kezdjük például a háztartási hulladék szelektálásával, újrahasznosításával és felhasználásával. A következő sorokban tippeket adunk a hulladék felhasználására és újrahasznosítására.

Hulladék felhasználása

A már kitermelt hulladék felhasználása különösen egyes gyümölcsök és zöldségek esetében kellene, hogy rutin legyen. Ezeket a maradékokat ugyanis olyan tevékenységekre is fel lehet használni, amelyekre talán nem is gondolnánk, legyen szó banánhéjról, almahéjról vagy kávézaccról.

Hogyan használjuk fel a banánhéjat

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Amellett, hogy egészséges, könnyen magunkkal vihetjük szinte bárhová. De mi a legyen a banánhéjjal? Tudtad, hogy a banánhéj nyugtatja a bőrt? Ráadásul a szobanövények számára is nagyszerű táplálékként. Csak vízben kell áztatni, majd a növényeket ezzel a folyadékkal öntözni.

Hogyan használjuk fel az almahéjat

Az almahéj tele van vitaminokkal, de egyesek nem szeretik. Kisgyermekeknek sem szabadna adni, mert felpuffaszthatja őket. Hogyan használhatjuk fel ezt a hulladékot? Próbálj meg például teát készíteni belőlük. Adj hozzá egy egész fahéjat, és a karácsony csodálatos illata bejárja majd az otthonodat.

Hogyan használjuk fel a kávézaccot

Ha valaki a háztartásban a klasszikus török kávé rajongója, valószínűleg tudod, mennyi keserű kávézacc marad a csészéjében. Tudtad, hogy ezt is fantasztikusan fel lehet használni? Rögtön adunk 2 tippet. Míg az első a virágok táplálását szolgálja, a második a haj táplálását. Így van, a kávézacc különböző hajpakolásokhoz is használható.

Hulladék újrahasznosítása

Minden háztartásnak tisztában kellene lennie azzal, hogyan kell a különböző anyagokat ápolni. Ez nemcsak a mosásra, hanem a hulladék újrahasznosítására is vonatkozik. Ezen belül különösen a biohulladékra fogunk összpontosítani. Adunk néhány tippet, mit, hogyan lehet újrahasznosítani.

Tippek a biohulladék újrahasznosításához

Akár lakásban, akár kertes házban élsz, biztosan keletkezik némi biohulladék a háztartásban. Például gyümölcs- és zöldséghulladékok, teafilterek vagy a már említett kávézacc. Természetesen a kertes házakban élők sokkal több biohulladékot termelnek. Ide tartozik a lekaszált fű, a levelek vagy a növényi maradványok. Természetesen van még más is – például fűrészpor, faforgács, hamu, pékáru, toll, haj, szőr és így tovább.

A fent említett összes biohulladékot nyugodt szívvel beteheted a komposztálóba vagy a komposztgödörbe. Később az egészet felhasználhatod a talaj trágyázására. Tehát 100 százalékos hasznot fogsz húzni belőle.

És hogy el ne felejtsük: tartasz csirkéket? Tudtad, hogy ez az igénytelen baromfi szinte minden konyhai maradékot megeszik? Ezenkívül a csirke ürülék, amely a csirkék tartásából valóban bőséges megadatik, szintén a komposzthalomra dobható. Nagyon jó tápanyagforrást biztosít a talaj számára.

Hogyan tároljuk a biohulladékot otthon?

Feltételezzük, hogy nem szeretnéd, ha a konyhai hulladékok vagy más, otthon keletkező biohulladékok a konyhapulton lennének elhelyezve. Ezért javasoljuk, hogy szerezz be szelektív szemetest. A többrekeszes hulladékgyűjtők lehetővé teszik szétválogatni a biohulladékot, például az egyik rekeszben lehet az a hulladék, amely egyenesen a komposzthalomba megy majd, a másik rekeszben lehet az, amit a csirkéknek adsz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek