A rovat kizárólagos támogatója

Nyolcvanméteres kútmélységig eltörölné az engedélyezési és bejelentési eljárást több fideszes képviselő, akik benyújtották javaslatukat a parlamentnek.

Az indítvány kimondja, hogy engedély és bejelentés nélkül létesíthető a 80 méternél sekélyebb, a házi vízigényt meg nem haladó kút. Továbbra is engedélyköteles lesz a hideg- és termálkarszt-készletekbe beavatkozás; az az eset, ha érintett a vízbázisok védőterülete; továbbá mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül a gazdasági célú vízkivétel. A javaslat kimondja, hogy továbbra is minden esetben biztosítani kell a vízkészletek védelméhez fűződő érdekeket, valamint a vízgazdálkodási, műszaki, biztonsági és vízvédelmi szabályokat.

A HVG szerint a módosítás érinti az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító létesítményeket is. Ez esetben a 2018. december 31-én lejáró moratóriumot 2028. december 31-ig meghosszabbítanák. Ugyanez vonatkozna a 2016. június 3. után engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően létesített kutakra is. A kezdeményezők azt is kérik, hogy a jogszabály hatálybalépésétől számított 30 napon belül fizessék vissza a már befizetett illetéket azoknak, akik 2016. június 3. után fennmaradási engedélyt kértek. A javaslat 2018. március 15-én lépne hatályba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás