Hirdetés
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozat sajtóközleménye

Ha a Kormány felfigyel a növényegészségügyi és erdészeti állami szervek idejében közzétett figyelmeztetéseire, az ezévi hernyóproblémák is jórészt megelőzhetőek lettek volna. Az egyébként szakszerű erdészeti beavatkozások így nagyobb területen, megelőző jelleggel folyhattak volna.

A Balaton partján nem kell már hernyók megjelenésétől tartani idén, és egy-két héten belül Veszprém és Zala megye északabbi, a magyar tengertől távolabbi részeiről is teljesen eltűnnek gyapjaslepke hernyói. Rendszerszerű beavatkozással pedig a lehető legkisebbre csökkenthető annak a kockázata, hogy a későbbi években bármikor is hasonló módon felszaporodjon az állomány. A szerencsés időjárás következtében a Veszprém megye északabbra eső részében található faállomány nagy része várhatóan gyorsan helyrejön, visszanyeri levélzetét. Ha a Kormány felfigyel a növényegészségügyi és erdészeti állami szervek idejében közzétett figyelmeztetéseire, az ezévi hernyóproblémák is jórészt megelőzhetőek lettek volna. Az egyébként szakszerű erdészeti beavatkozások így nagyobb területen, megelőző jelleggel folyhattak volna.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata azt kéri a Kormánytól, hogy a megszorító intézkedéseket inkább a hernyókra alkalmazza, mint a turizmusra és az erdőgazdálkodásra, és indítson új szemléletű, a gyapjaslepke és más kártevők hasonló megjelenését megelőző programot. A gyapjaslepke ellen a korábbi gyakorlat szerint csak rendkívüli esetben védekeztek. Ennek okai a környezetkímélő módszerek hiánya és az erdőkárok gazdaságilag többnyire elviselhető mértéke voltak. A beavatkozások alapvetően a nagyobb, összefüggő erdőket érintették, a gazdálkodók pedig a beavatkozás költségeinek legfeljebb felét igényelhették pályázati támogatásként.
Idén a költségvetési megszorítások miatt eltűnt az erdőgazdálkodás állami finanszírozásának rendszeréből az a több száz millió forintos pályázati alap, amiből többek között az erdőkárok elleni indokolt védekezési költségeket térítette meg részben az állam. A Balaton mellett azonban lehet és kell is változtatni ezen a szemléleten: ma már alkalmazhatóak környezetkímélő módszerek a védekezésben, a turizmust érzékenyen érinti a hernyók tömeges megjelenése, megfelelő rendszerben a tapasztalt mértékű tömegszaporodás megelőzhető. Ahhoz, hogy a Balaton partján a későbbiekben megelőzhető legyen a gyapjaslepke nagymértékű felszaporodása, új szemléletű védekezési programra van szükség. Ennek elemei a rendszeres, a Balaton-felvidék teljes, érintett területére kiterjedő állományfelmérés, az azonosított lehetséges gócokat érintő beavatkozás minden évben, az ehhez kötődő új szemléletű szabályozás és a mentesítés normatív költségvetési támogatása.
Az állományfelmérés keretében a teljes érintett területen, a magánerdőket, belterületeket is beleértve felkészült szakmai szervezet irányításával szükséges a lepkeállomány párzást is megzavaró feromonos csapdázása július folyamán és augusztus elején, a petecsomók vizsgálata a fákon és eltávolításuk onnan az őszi hónapokban. Mindkét lépés az állomány növekedésének előrejelzése mellett a következő évi állomány csökkentéséhez is hozzájárul, nem károsítják az élővilág egyéb elemeit. E lépés alapján tervezhető a következő évi beavatkozás helyszíne is. Erre nemcsak különleges esetekben, de minden évben sort kell keríteni, a jelenleg is alkalmazott, csak a lombrágó hernyókra ható, az élővilág más elemeit nem károsító szerrel. Mindehhez az eddigiektől eltérő szabályozási és támogatási rendszerre is szükség van.
A 2005. évi költségvetésben elkülönített előirányzatot szükséges létrehozni a költségvetésben legalább ötszázmillió forint értékben, melyből az állomány felmérésére és indokolt esetben a beavatkozásra normatív támogatást kap a terület tulajdonosa, függetlenül a terület méretétől, jellegétől. A támogatás mértéke a települések, kis területen gazdálkodók esetén jelentősen meg kell haladja az ötven százalékot. A beavatkozás szakmai koordinációját a jelenlegi növényegészségügyi és erdészeti igazgatás rendszerébe kell illeszteni, kivitelezését pedig összehangoltan, megfelelő szakmai és technikai háttérrel rendelkező szervezetek végezhetik, avagy a beavatkozás szakmai irányítását végezhetik közmunka bevonása esetén. A védekezésbe a településeket, telektulajdonosokat is be kell vonni. A fák oldalán megfigyelhető jellegzetes petecsomókat ugyanis egy drótkefe segítségével is el lehet távolítani, hozzájárulva a következő év problémáinak megelőzéséhez. A Balaton térségében a természeti értékek, a kulturált környezet megóvása nemcsak az ott élők mindennapjai, de a vendéglátás, a régió gazdasága szempontjából is meghatározó jelentőségű. Ehhez járulhat hozzá a fenti program, melynek részleteinek kidolgozásában a Fidesz Magyar Polgári Párt Zöld Tagozata keretében a balatoni megyék összefogásával létrejött Balaton Platform készséggel felajánlja közreműködését.
Balatonfüred, 2004. június 28.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás