A rovat kizárólagos támogatója

Idén kel szárnyra a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibe a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán, mely 1978. október 30-a óta működik Dévaványán. Újabb mérföldkőhöz érkezett a Dévaványán negyvennégy évvel ezelőtt megkezdett túzokvédelmi munka. Idén kel szárnyra a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibe a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán.

Az 1978. október 30-án átadott Túzokvédelmi Állomás rendkívül fontos szerepet tölt be a hazai túzokvédelemben. Ide kerülnek be az egész országból a veszélyeztetett fészkekből mentett túzoktojások, itt keltetik ki és nevelik fel, majd vadítják vissza a fiókákat a szakemberek. A kibocsátott egyedek megfigyelése alapján számos alkalommal meggyőződhettünk arról, hogy az általunk repatriált túzokcsibék teljes értékű egyedeivé váltak a Dévaványai-Ecsegi puszták vadon élő túzokállományának – írta a park honpapján.

Mint írják, az elmúlt 44 év során mindig szép számban tudtunk a szabad természetbe visszaengedni fiatal madarakat, így jutottunk el oda, hogy az idei fiókákkal együtt már elérjük a hétszázas egyedszámot. Ez rendkívül szép szám, tekintve, hogy a hazai túzokállomány jelenleg 1500 példányra tehető, melyből csaknem 600 példány a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él.

Nyitókép: túzokcsibe szerző: Kovács Sándor KNPI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás