A rovat kizárólagos támogatója

Heves megye két egyéni országgyűlési képviselő jelöltje Eger határában a hagyományos egri piros almafajta ültetési akcióját kezdte el. Emellett Víz világnapján Berecz Mátyás, és Dudás Róbert a kápolnai macskaárvaház mellett a szinte már kiszáradt Tarna árterét is meglátogatta. Podcastunk hangképes helyszíni riportfűzér a macskamentéstől a hagyományőrzésig.

Az idei víz világnapját akár a víztelenség, vagy az aszályosodás világnapjának is nevezhetnénk, hiszen országszerte kritikus a vízhiány. Többek között erre is felhívta a figyelmet a kápolnai macskaárvaház jelképes akciója, melyben a szinte már kiszáradt Tarnából vittek öntözővizet pár frissen ültetett facsemetének. A program és a mai podcast riportösszeállítása azonban nem itt kezdődik, hanem az Eger melletti Mátyus Lovastanyán, ahol március 22-én délelőtt az egri Kertbarát Kör Egyesület szorgos tagjai, helyi politikusokkal elültettek 6 facsemetét. Hogy ez kinek, miért fontos, és egyáltalán hogyan sikerült megmenteni ezt a tájfajtát, arról Zerényi Endre mestertanár, az egyesület vezetője mesélt. Az egri pirog alma génállományát az utolsó pillanatban sikerült megmenteni. Noszvajon kezdték, és a szaporítványokat terjesztik. Ezért is fontosak az emlékkertek. Hiányzik a faluprogramból, hogy az ott élők tudását használva, a régi tájfajta gyümölcs termesztést támogassák. Az eseményen Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere mesélt arról, hogy miért karolták fel ezt a kezdeményezést, és a közösségi komposztláda programot. De az is kiderülr, hogy hogyan fordították a lengyel almatermelők a krími orosz háborús embargót 2016-ban a cidergyártásra.

Ezen a helyszínen mesélt Berecz Mátyás ellenzéki egyéni országgyűlési képviselőjelölt zöld terveiről – többek között Eger közlekedésfejlesztési koncepciójáról, az élhető városról, az ingyenes helyi buszközlekedés tapasztalairól, a tervezett várost elkerülő útról, a vasúti fejlesztés lehetőségeiről is. De szóba került az Orbán kormány egyik jelképes természetrombolása is: a szilvásváradi tájidegen, gigantomán közpénzmutyi betonmonstrum lovaglócentrum.

A program délután a kápolnai macskaárvaháznál folytatódott szintén faültetéssel. Itt turkesztáni szileket ültetnek a koszáradó Tarna ártér mellett, mert ezek bírják legjobban a szárazságot.

Az alig csordogáló Tarna árterében sok minden vízzel kapcsolatos érdekesség is elhangzott többek között  Dudás Róbert ellenzéki egyéni országgyűlési képviselőjelölttől, Szalóki Péter Kápolna község alpolgármesterétől, és a két eseményt szervező, az egri pirosalma megmentését részben kitaláló és kiharcoló Bóday Páltól.

Idén kettős jubileumot ünnepel a Macskaárvaház Alapítvány: tíz éve alakult az állatvédő civil szervezet, és öt esztendeje talált otthonra Kápolnán. A kuratórium elnökével, Bóday Pállal az elmúlt évtizedről, s az idei tervekről is beszélgettünk, no meg persze a macskaszaporítói bűnszervezetről, és az ivartalanításról is.

Lásd még:  Piros almafa kolóniákat hoznak létre Eger és környékén

 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás