A rovat kizárólagos támogatója

Virágzik a bicikli-kereskedelem a tulipánok országában, ahol 2018-ban minden eladási rekord megdőlt az emelkedő árak ellenére. Főleg az elektromos biciklik kelendőek, amelyek egyre inkább kiszorítják a hagyományos kerékpárokat a piacról.

A hollandok rajonganak a biciklikért, amit az is mutat, hogy a 17 milliós lakosú országban 22,5 millió bicikli van. Csak tavaly több mint egymillió kerékpárt adtak, a statisztikák szerint a hollandok nem sajnálják rá a pénzt. Tavaly a kerékpárok eladásából származó 1,2 milliárd eurós bevételből 823 millió euró e-biciklik eladásából származott. Ez volt az első év, hogy az eladások összege meghaladta az 1 milliárd eurót, és az első alkalom, hogy több elektromos kerékpár kelt el, mint hagyományos – írja a The Guardian. Ez összesen 409 400 eladott e-kerékpárt jelent.

Hollandiában- ahol már építik az első fűtött bicikliutat – egy kerékpár átlagos ára 200 – 1200 euró között alakul. A szektort vizsgáló RAI Vereniging munkatársa, Floris Liebrand arra a kérdésre, hogy a hollandok esetleg az emelkedő árak miatt elpártolnak a kerékpáros közlekedéstől, azt felelte, hogy Hollandiában biztosan nem, mert ez a kultúrájuk része, a vérükben van.

A dupla ár ellenére is kelendő a villanybringa

– Nálunk belefér, hogy ezer eurót költünk egy biciklire. Egy e-kerékpár átlagos ára több mint 2 ezer euró, de ez a kultúránkhoz tartozik. Hiszünk a termékeink minőségében. Vannak olcsóbb biciklik, 700 és 900 euró körül, de azok Délkelet-Ázsiából származnak, és gyengébb minőségűek – tette hozzá. Várokázos szerint 10–15 éven belül már csak e-kerékpárok lesznek a holland utcákon.

Az eladások növekedését részben a kellemes tavaly nyárnak tulajdonítják, Floris Liebrand szerint azonban a hollandok gondolkodásában is történt változás, ugyanis egyre több idős ember választ elektromos kerékpárt. Az e-kerékpárok terjedése azzal is jár, hogy kevesebb a halálos közlekedési baleset az országban, azonban sokkal több a súlyos sérülés, mivel az idősebbek többet bicikliznek, akár 80 éves korukban is- írta a 168Óra.


Fűtött kerékpárutakkal a téli tekerésért

Fűtött kerékpárutakkal a téli tekerésért

Fűtött kerékpárutakról szóló javaslatot fontolgat néhány holland város, hogy ezzel népszerűsítse a fokozottabb biciklihasználatot a téli hónapokban. Hollandiában nagyjából 18 millió bicikli jut a kevesebb mint 17 milliós népességre. Az országot több mint 35 ezer kilométernyi kerékpárút hálózza be – írtuk 6 éve.

A tervezet szerint geotermikus energiát használnának a jégképződés megakadályozásához. Az útmelegítés az előzetes számítások alapján 20-40 ezer euróba (5,6-11,3 millió forint) kerülne kilométerenként. Az ötletgazda, Marcel Boerefijn szerint a beruházásnak hála visszaesne a közúti balesetek száma, kevesebb sóra lenne szükség az utak felszórásához és jelentősen csökkenne az autók téli költségeinek összege.

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás