Hirdetés

Lezárták a 33-as főközlekedési utat Szásztelek térségében a hortobágyi pusztán tomboló tűz miatt ma délelőtt. Bár csütörtökön több helyen sikerült megfékezni, illetve eloltani a már csaknem 3000 hektárra kiterjedő lángokat, pénteken újra égni kezdett a pusztai növényzet.
A Pente-zug térségében a legmagasabb, ötös fokozatú készültséget rendelték el, ott 60-nál több tűzoltó 17 fecskendővel vesz részt az oltásban. A hajdú-bihariak mellett a szomszéd megyékből érkezett tűzoltók, így a karcagiak, a szeghalmiak, a tiszaújvárosiak, az egriek és a mezőkövesdiek is bekapcsolódtak az oltásba.
******************************************
Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter helikopterrel a Hortobágyra repült, ahol Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, valamint a katasztrófavédelem munkatársainak társaságában intézkedik a tűz által okozott katasztrófa elhárítása érdekében.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén eddig több mint 3000 hektár terület égett le, a természetvédelmi területen felbecsülhetetlen kár keletkezett. A tüzet a Természetvédelmi Őrszolgálat a Hortobágyi Nemzeti Park borzasi területén június 27-én észlelte, a tűzoltóságot azonnal értesítették és megpróbálkoztak a tűz lokalizálásával is, ez azonban a kedvezőtlen szélirány miatt nem sikerült. A folyamatos oltás ellenére a tűz 19 óra körül átterjedt a Pentezug fokozottan védett területére, amely az éjszaka folyamán teljesen leégett. A Természetvédelmi Őrszolgálat és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai egész éjjel a tűzoltókkal együtt oltották a tüzet. A munkálatok során a Borzas észak-keleti részén már sikerült lokalizálni a tüzet, itt csupán kisebb izzó foltok maradtak.
2002. június 28.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás