Hirdetés

A szennyezett levegő és a hőség együttes hatása különösen ártalmas lehet az emberi egészségre. Mindkét tényező elsősorban ugyanazt támadja az emberi szervezetben: a légzőszerveket és szívet. Ezért a Fővárosi Önkormányzatnak haladéktalanul intézkedéseket kell hoznia az emberek egészségének megóvása érdekében.

Ezt kéri a Levegő Munkacsoport Tarlós István főpolgármesterhez írt levelében.

Bár napok óta érvényben van a szmogriadónak a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt tájékoztatási fokozata és az országos tisztifőorvos által kiadott harmadfokú (legmagasabb szintű) hőségriasztás, semmilyen konkrét intézkedés nem történt a lakosság egészségének megóvására. A két intézkedés egymástól függetlenül történt, és a hatályos jogszabályok egyik esetben sem rónak senkire semmilyen kötelező feladatot.

Az éghajlatváltozás következtében előre láthatóan egyre többször és egyre hosszabb ideig fordul elő Magyarországon is a rendkívüli meleg. Megfelelő intézkedések hiányában továbbra is azzal kell számolni, hogy ezekben az időszakokban jelentősen megnövekszik a levegő szennyezettsége is. Ezen okok miatt sürgető a magas légszennyezettség és a nagy hőség együttes hatását figyelembe vevő, és ennek megfelelően kötelező, érdemi intézkedéseket előíró jogszabályok meghozatala fővárosi és országos szinten egyaránt.

A főpolgármesternek írt levél:.

Tarlós István
főpolgármester
Fővárosi Önkormányzat
Budapest

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a Fővárosi Önkormányzat augusztus 6-án. A levegő szennyezettsége várhatóan a mai napon is több mérőállomáson meghaladja az egészségügyi határértéket. Ugyanakkor érvényben van az országos tisztifőorvos által kiadott
harmadfokú (legmagasabb szintű) hőségriasztás. A két intézkedés egymástól függetlenül történt, és egyik sem ró senkire semmilyen kötelező feladatot. Mindez rendkívül aggályos, mivel a szennyezett levegő és a hőség együttes hatása különösen ártalmas lehet az emberi egészségre. A két tényező elsősorban ugyanazt támadja az emberi szervezetben: a légzőszerveket és szívet, így megsokszorozhatják egymás káros hatását.

Az éghajlatváltozás következtében előre láthatóan egyre többször egyre hosszabb ideig fordul elő Magyarországon is a rendkívüli meleg időszak. Sürgető a magas légszennyezettség és a nagy hőség együttes hatását figyelembe vevő, ennek megfelelően kötelező és érdemi intézkedéseket előíró jogszabályok meghozatala fővárosi és országos szinten egyaránt.

Ezért kérjük Főpolgármester Urat, haladéktalanul terjesszen elő javaslatot a fővárosi szmogriadó-rendelet szigorítására, és kezdeményezze a kormánynál is a szükséges jogszabály-módosításokat.

Kérjük továbbá, hogy a Fővárosi Önkormányzat a lehető legrövidebb idő alatt hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel tartósan csökkenthetők a városi hőszigetek (a burkolt felületek csökkentése, a növényzettel fedett területek növelése stb.), valamint számottevően
mérsékelhető a légszennyezés (a legszennyezőbb járművek forgalmának szigorú korlátozása, az összes korszerűtlen közforgalmú autóbusz lecserélése EURO VI-os vagy annál jobb járművekre stb.). Számos ilyen célú intézkedéseket tartalmaz a Budapest Főváros Környezeti Programja a 2011–2016 időszakra című, a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott dokumentum, továbbá a Levegő Munkacsoport is jutattott már el Önnek részletes javaslatokat.

Kérem, szíveskedjék a fentiekkel kapcsolatos álláspontjáról mielőbb tájékoztatni bennünket.
Köszönettel és üdvözlettel:

Lukács András elnök 

Budapest, 2015. augusztus 10.

A hősziget lényege, hogy a sűrűn beépített, kevés növényzettel vagy vízfelülettel ellátott városi területeken a hőmérséklet lényegesen (akár 5–10 Celsius fokkal) magasabb, mint a környező, növényzettel, illetve vízzel borított területeken.

Kapcsolódó anyagok:

Természetes megoldások a hőség ellen Bécsben

Vészesen nő városaink ökolábnyoma

Fehér tetőkkel a hőszigetek ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás