A rovat kizárólagos támogatója

Újabb méretes szög került a természetvédelem koporsójába. A vadászati idény meghosszabítását a Tiszántúlon olyan fokozottan védett, a kipusztulás szélén álló fajok állományai fogják megsínyleni, mint a kis lilik, melynek egyedei a vadászható nagy lilik csapataiban vegyülnek el.

A két fajt még a gyakorlott madarászok is nehezen különítik el egymástól az anyaföldön, nemhogy röptükben a vadászok, amikor sörétessel beledurrantanak egy ilyen vadlúdcsapatba. A fő baj “nem csak néhány” védett madár lelövése, hanem a zavarás. Tekintve hogy a kis lilik állománya az EU-ban nagyjából 60 ivarérett példány, ezért még egy lelőtt egyed is sok belőle.

Kitolták a természetvédelmi érintettségű vadlibák vadászati idényének hosszát. Egy jogszabálymódosítás szerint a vadludakat két tiszántúli megyében már októberben és novemberben is le lehet vadászni (eddig csak decemberben lehetett), viszont a gazdák örülhetnek, mert így már kevesebb termést pusztítanak a madarak.

A módosítást a gazdakörök (MAGOSZ) és az agrárgazdasági kamara kezdeményezte, mert a madarak „tömeges megjelenése lokálisan komoly gazdasági problémákat okozott”. Az eddigi szabályok szerint a nyári lúd, a nagy lilik és a vetési lúd vadászati idénye abban a két megyében, ahol a leggyakoribbak (Hajdú-Bihar megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli területén) csak egy hónapos volt, azaz december 1-jén kezdődött és december 31-éig tartott.

A védett vadlúdfajok vadászati idénye a módosítással kitolódott három hónapra, azaz csakúgy, mint a többi megyében, október 1-jétől január 31-ig lehet lődözni őket. Ezáltal a gazdák szerint csökkenhetnek a vadlibák által okozott mezőgazdasági károk. A gazdaszervezetek közleményben hangsúlyozták: elkötelezettek a természeti értékek megőrzése iránt, ugyanakkor évek óta konfliktusforrás szűnhet meg, ami lokálisan komoly gazdasági problémákat okozott.

Magyarország egyes területein a téli vonulás miatt jelennek meg természetvédelmi érintettségű, ugyanakkor vadászható vadlúdfajok több ezer egyedes csapatai. A tiszántúli megyék különösen érintettek ebben. A természetvédelmi érintettség azt jelenti, hogy a fajok szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de Magyarországon – korlátozott időtartamig – vadászhatóak.

A vadludak alapvetően hínárfélékkel, nádhajtásokkal és fűfélékkel táplálkoznak a Wikipédia szerint. Ősszel nagy csapatokban járnak rá a kukoricatarlókra, ebben az időszakban szinte kizárólag a betakarításkor szétszóródott kukoricát fogyasztják, akár a hó alól is kikaparják. Később legelik a gabonafélék sarjadó hajtásait és a repcét, amelyre főként januárban járnak rá. A vadludak Magyarországi állománya lassan, de folyamatosan növekszik, ami a (részleges) vadászati tilalommal, illetve a fészkelőhelyek hatékony védelmével magyarázható.

Nyitókép: Vadlúd vadászat lesből “Az apróvad vadászata” czímű műből
Sperling H. vízfestményei után készült képek. Vasárnapi Ujság 46. évf. 19. sz. (1899. május 7.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek