Hirdetés

Budapest, 2000. június 20. kedd (MTI) – Magyarországnak az elkövetkező 12 évben mintegy 400-700 milliárd forintra van szüksége ahhoz, hogy a keletkező hulladékok újrahasznosítását tekintve elérje az Európai Unió szintjét – állapította meg Balatoni Henrik, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Budapest, 2000. június 20. kedd (MTI) – Magyarországnak az elkövetkező 12 évben mintegy 400-700 milliárd forintra van szüksége ahhoz, hogy a keletkező hulladékok újrahasznosítását tekintve elérje az Európai Unió szintjét – állapította meg Balatoni Henrik, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Az egyesület elnöke kifejtette: ma Magyarországon évente 92 millió tonna szemét keletkezik, amelynek csupán 5-10 százaléka hasznosul újra másodlagos nyersanyagként. Az Európai Unióban ez az arány 50 százalék felett van, amely az integráció során Magyarországnak célkitűzésként szolgál.

Balatoni Henrik a költségekről szólva kiemelte: a megoldandó feladatok ütemezésének betartása mellett a kívánt újrahasznosítási szint eléréséhez szükséges költségek 80 százalékát az elkövetkező öt évben biztosítani kell. Azonban jelezte: a 400-700 milliárd forint nem tartalmazza az eddig felhalmozódott hulladékok kezeléséhez, valamint a lerakók műszaki rendezéséhez szükséges beruházások ráfordításait. Jelenleg az országban mintegy 500 millió tonna szemét halmozódott fel. Ezt a hulladékot 2700 lerakóban helyezték el, amelyek közül mindössze 10 szeméttelep felel meg az EU elvárásainak. Hozzátette: a lerakók 60 százalékának rekultivációja, s a fennmaradó 40 százalék fejlesztésének költségei további pénzügyi kereteket igényelnének.

A parlament által tavasszal elfogadott hulladékgazdálkodási törvényről Balatoni Henrik leszögezte: a Környezetvédelmi Minisztérium által készített jogszabály jelentősége vitathatatlan, ám több ponton hagy maga után kívánnivalót. Legfőbb gyengesége, hogy a finanszírozási részt a központi költségvetésre hagyja, míg az európai elvek maradéktalan átvétele erényeként említhető.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás