Hirdetés

A Hungaroring bezárási fenyegetésre bezárási fenyegetéssel válaszolt: a zajcsökkentés egyedüli módjaként azt találták ki, hogy Kerepes település mentén mintegy 300 m hosszan 5-7 m magas falat építenek fel, mintegy 130 millió forintból (plusz a kisajátítás költségei).

Kerepesi civilek már évek óta küzdenek a Hungaroring ZRt. zajszennyezése ellen. A közelmúltban a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is kiállt a kerepesiek mellett, amikor állásfoglalásában kiemelte, hogy a Hungaroring és a lakók közötti harcban a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség sorozatosan megsértette a jogrendet, és kezdeményezte, hogy a Vidékfejlesztési Miniszter felügyeleti eljárást folytasson le a Főfelügyelőség határozataival szemben.

Miután ez a hír kipattant, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport ZRt. elnök-vezérigazgatója a Duna Tv hírműsorának adott nyilatkozatában azt nyilatkozta, hogy amennyiben minden jogszabályt betartanának, akkor be kellene zárni a pályát. Ez a hír motoros berkekben komoly riadalmat okozott, az internetes blogok forrtak az indulattól. Bár sor került egyeztetésre a civilek és a Hungaroring vezetése között, a Hungaroring a civilek által ajánlott legegyszerűbb zajcsökkentési módokra sem reagált. Pedig ezek egy része könnyen bevezethető lenne.

Egy olyan eszköz, amivel a jogszabálysértően zajos járművek kiszűrhetőek lennének a pálya mindennapi használói közül, csupán néhány tízezer forintba kerülne, és a pálya használati idejének korlátozása is csak szándék kérdése. Ezekre a javaslatokra a civilek semmilyen választ nem kaptak, miként a Vidékfejlesztési Minisztérium is elfelejtkezett mindazon ígéretről, melyet a civileknek tett: a monitoring rendszer kiépítésének, illetve zajvédő erdősáv telepítési lehetőségének megvizsgálásáról.

A 2011. február 21-én, a Minisztériumban megtartott egyeztetés során tett ígéretek ellenére sem érkezett semmilyen előrelépésről hír. Mindezen idő alatt a Hungaroring sem tétlenkedett. Bezárási fenyegetésre bezárási fenyegetéssel válaszolt: a zajcsökkentés egyedüli módjaként azt találták ki, hogy Kerepes település mentén mintegy 300 m hosszan 5-7 m magas falat építenek fel, mintegy 130 millió forintból (plusz a kisajátítás költségei). Ez a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre hivatalosan benyújtott intézkedési terv több tucat ingatlant érint, amelyeken ha felépülne a fal, megszűnne a kilátás, csökkenne a benapozás. A kertek olyanná válnának, mint a börtönudvar. Kérdés, hogy a korábbi szakértői anyagokból miért pont ezt a megoldást találta a Hungaroring vezetése a legszimpatikusabbnak.

Bár a benyújtott zajvédelmi intézkedési terv ellen mind a civilek, mind a kerepesi önkormányzat tiltakozott, a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség azt elfogadta, és első fokon kötelezte a Hungaroring Zrt-t annak végrehajtására – a tiltakozások, illetve a rendelkezésre álló nem hivatalos, de tényleges, a terv megalapozatlanságát bizonyító mérési adatok ellenére is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás