A rovat kizárólagos támogatója

Alvatlanság kora – így jellemzik az alváskutatók a Covid-járvány utáni éveket. A magyarok többsége fáradtabban kel fel, napközben álmossággal küzd. A Covid-járvány rossz hatással volt az alvás minőségére – ez derült ki egy hazai kutatásból.

A magyarok 41 százaléka nehezen alszik el, 57 százalékuk felébred éjjel – ez derült ki a Szinapszis kft. reprezentatív online felméréséből. Kun Eszter igazgató a Magyar Alvás Szövetség konferenciáján, amit Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartottak, arról beszélt, hogy a megkérdezettek 56 százaléka fáradtabban kell és 59 százalékuk nap közben is álmossággal küzd. A kutatás szerint évek óta állandó a magyarok alvás ideje: hétköznap átlagosan 6-8 órát, hétvégén pedig 6-7 órát alszanak.

A magyar lakosság egyötöde szed valamilyen alvássegítő készítményt, de orvoshoz már kevesen fordulnak.

A válaszadók 43 százaléka átesett a Covid-fertőzésen. További 29 százalék nem volt beteg, de egy közeli hozzátartozója miatt érintett volt. A járvány után a többség (61 százalék) fáradékonyabb, és sokuk (38 százalék) alvászavarokkal küzd.

Egyébként a konferencián elhangzott az is, hogy a Covid után rosszabbodott az alvás minősége, amire a stresszen túl a dohányzás, az alkohol, az elhízás, a helytelen alvási higiéné, a munkarend lehet rossz hatással.

Vada Gergely, a Magyar Alvás Szövetség alelnöke ehhez hozzátette, hogy alvásunk minőségét leginkább a szorongás rontja, a lefekvést követő első három órát nevezte kritikus időnek. Sokan azt sem tudják, hogy alvászavaraik vannak: arról beszélnek, hogy világéletükben keveset szoktak aludni, vagy felébrednek éjjel, de ezt természetesnek tartják.

Vada Gergely egy egyetemi kutatásról is beszélt, amelyben azt vizsgálták, hogy miképp hat az alvás minőségére, ha a programban résztvevők lefekvés előtt azt sorolják el magukban, miért volt aznap érdemes felkelniük. 4-6 hetes időszak után az élettani mutatóik 90 százalékkal javultak.

Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének főmunkatársa a Hungarostudy felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy a magyarok átlagosan 8 óra 13 percet alszanak és 13-14 óra között a legéberebbek.

A kialvatlanság hajlamosíthat a daganatos megbetegedésekre?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás