Hirdetés

Egy orvosprofesszor a Fréttablaðið című lapba írt felháborodott cikket arról, mennyire helytelen az az izlandi gyakorlat, hogy a szigeten kérdés nélkül, azonnal lelövik a partot ért jegesmedvéket.

A Yale egykori oktatója,  Dr. Birgir Guðjónsson írt szenvedélyes hangú publicisztikát a Fréttablaðið című lapba, melyben felszólította az izlandi kormányt, hogy azonnal függesszék fel azt a gyakorlatot, hogy a szigetre érkező jegesmedvéket azonnal megölik.

Guðjónsson levelét elsősorban a környezetvédelmi hatóságnak címezte, szerinte őket kéne a legjobban zavarnia ez az eljárásmód. Ehhez képest sosem próbálkoztak semmivel, hogy megakadályozzák a jegesmedvék levadászását. Az orvosként dolgozó férfi arról is ír, hogy senki nem akarja megmenteni a ragadozókat, csak a hatóságok vannak, amik a gyilkosságot ajánlják és a ‘tudósok’, akik nagyon örülnek minden új tetemnek és mindig elmondják, hogy ez is pont olyan, mint a legutóbbi.

 

Szerinte nincs elfogadható indok, hogy miért kell azonnal lelőni az állatokat. Kanadát hozza példának, ahol a jegesmedvék sokkal gyakoribb vendégek, de ott is altatólövedékkel ütik ki őket hogy aztán a lakott területtől távolra szállítsák az állatokat. A jegesmedvék érkezése a klímaváltozás miatt Izlandon is egyre többször tapasztalt jelenség, a leszakadó jégtáblákon leúszó állatokból egyre több ér partot az országban.

A 444.hu szerint a cikkre reagált Reykjavík egykori viccpárti polgármestere, Jón Gnarr is, aki elmondta, hogy teljesen egyetért az orvosprofesszorral és ő sem érti ezt a barbár gyakorlatot. "Amikor ezek a szerencsétlen teremtmények partok érnek, mi mindig csak felkészületlenek és hisztérikusak vagyunk, majd tolongunk, hogy megöljük az állatot."- mondta

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás