Hirdetés

Mindenki látja a Rózsadomb tetején az évtizedek óta több tulajdonost is megélt SZOT szálló torzóját, mely a kormányhivatal 7. bugyrába eldugott bontásról és új építéséről szóló határozat szerint 7 méterrel magasabb lesz, 2 szintes – barlangot veszélyeztető – mélygarázzsal.

Kevesen tudják, de mégis elég sokan, hogy közvetlen alatta a világon egyedülálló Molnár János-barlang egyetlen hatalmas levegős terme található, amire az építkezés kiszámíthatatlan veszélyt jelenthet. A Molnár János-barlang a világ legnagyobb jelenleg is kialakulófélben lévő víz alatti hévizes forrásbarlangja, világörökség várományos. Ezt jelenleg a Hosszú és Halmos Kft. "lakja", mindössze százezer forint körüli havi bérleti díj ellenében "kezeli", "hasznosítja" vagy "teszi tönkre"?

 

Az egykori SZOT szálló bontásával, és az új Rózsadomb Panoráma Project építésével kapcsolatos zöldhatósági határozat itt letölthető, vagy itt:  Rózsadomb Panoráma Project zöldhatósági határozat (1,7 MB pdf.)

A világon egyedülálló csiga és rák fajokat, melyek sehol máshol nem élnek, az "adrenalinnövelő kalandturizmus" elpusztítja, mert nagy számú külföldi búvár jó pénzért merülhet a barlangban. A nagy számú búvár által kilélegzett levegő a barlang mennyezetére buborékol, azt omlasztja, így minden egyes kalandturista egy lépést tesz a fokozottan védett barlang tönkremeneteléért.

Maga a barlang levegője és a felette levő természetes alagút Magyarország legnagyobb gyógyszanatóriuma lehetne légzőszervi betegek számára, ehelyett magánvállalkozó piti összegért ezt is elveszi a rászorulóktól- írta FB oldalán Adamkó Péter barlangkutató.

Mindeközben a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya 2016. december 15-én megjelent tájékoztatója szerint  "a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 15. § (5) bekezdése alapján ügyféli jogállással rendelekző civil szervezeteket, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy) részére a Pest Megyei Kormányhivatal PE/KTF/423082-1/2016. számú határozatában a Budapest II. kerület, Frankel Leó u. 48. szám (14488 hrsz.) alatti ingatlanon található Malom-tó parti sávjában növő nád vágását engedélyezte"

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás