A rovat kizárólagos támogatója

Az egészséges környezethez való joggal összefüggésben a szószóló felhívja a társadalom, különösen az ünneplő közösségek, valamint a jogalkotók figyelmét arra, hogy a szilveszter alkalmával használatos pirotechnikai eszközök szükségtelen károkat okozhatnak környezetünkben és egészségünkben, melyek a szabályozás módosításával és ünneplési szokásaink újragondolásával a jövőben elkerülhetők lehetnének.

Az óév búcsúztatásának és az újesztendő köszöntésének hazánkban hagyományos módja – a kizárólag ezen időben magánhasználatra is engedélyezett – az évek során egyre erőteljesebben felhasznált tűzijáték, amelynek a rövid távú élményhez kapcsolódó hosszú távú káros hatásai vagy nem ismertek, vagy alábecsültek. A jövő nemzedékek szószólója ezért ismételten felhívja a figyelmet azokra a negatív járulékos hatásokra, amelyek a tűzijáték használata során óhatatlanul megjelennek, összeadódnak és terhelik a környezetünket, emellett veszélyesek mind az emberi egészség, mind az állatvédelem szempontjából.

Az ilyenkor elvárt látványosságot adó termékek a vonatkozó kormányrendelet szerint a 3. pirotechnikai osztályba tartozó, magánszemély által kizárólag december 28-tól vásárolható és január 1-jéig felhasználható eszközök. A vásárláshoz és felhasználáshoz kapcsolódó korlátozás általános indoka a termék robbanásveszélyes mivolta, mely veszélyességi jellemző természetesen az engedélyezett időtartamban, az újévi ünneplés alatt is fennáll, akár maradandó sérüléseket okozhat, amit a tűzijátékok használatához kapcsolódó mentőriasztások száma is igazol.

Az előforduló sérülések mellett a zajártalom sem elhanyagolandó, a jelenlegi szabályozás szerint ezen eszközök „zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre”, ez azonban nem veszi figyelembe sem az összeadódó, sem a váratlan és erőteljes (lökésszerű), így nehezen mérhető zajhatás eseti következményeit, sem az egyéni érzékenységet (pl. életkori, mint csecsemő-, gyermek- és időskor, vagy idegrendszeri szempontokat). Ezen túl különösen nincs tekintettel a velünk élő társállatokra, melyek egyes érzékszervei – így a hallás – az emberénél fejlettebbek, ezért a felelős állattartók, állatvédők indokkal kezdeményezik visszatérően a tűzijáték használatának korlátozását számtalan fórumon.

Az utóbbi években végzett mérések alapján megállapítható, hogy a zajszennyezés mellett a tűzijátékok használatával együtt járó égéstermékek jelentős mennyiségű káros anyagot tartalmaznak, melyek egy része maradandóan terheli környezetünket és így légzőszerveinket is, ami kiváltképpen a téli időszakban még fokozottabban érezhető.

A robbanásveszély, valamint a zaj- és légszennyezés egészségre ártalmas volta miatt tehát mind magunk, mind a környezetünkben élő állatok védelme érdekében szükséges lenne újragondolni az ünneplés ezen módja további fenntartásának szükségességét és így az ünneplés iránti igényünknek a környezettel harmóniában lévő kielégítését, ahogyan ezt egyre több település már meg is tette a tűzijátékok korlátozásával vagy éppen teljes betiltásával.

Fenti okokból a polgári célú pirotechnikai eszközök használatáról szóló szabályozás módosítását már 2019-ben kezdeményeztem. Javaslatom szerint a szilveszterkor megszokott, 3. pirotechnikai osztályba sorolt eszközöket felhasználó tűzijáték lehetőség szerint településenként, közösségi szervezésben, de mindenképpen kizárólag szakképzett pirotechnikus közreműködésével valósulhatna meg, bármilyen más használati lehetőség egyidejű megtiltásával. Értelemszerűen ez a korlátozás a kevésbé veszélyes – 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó – termékekre nem vonatkozna. Így az időben és térben korlátozott, valamint biztonságos lebonyolítás kielégítené az ünneplés ezen módját kedvelők igényeit is, azonban tekintettel lenne a káros hatásokra érzékeny, a tűzijáték használatát elutasítókra is.

Kapcsolódó anyagok:

A tatai Öreg-tó madarai köszönik a szilveszteri tűzijáték stopot

Augusztus 20 – a nagy és drága nemzeti környezetszennyezés

Be kellene tiltani a nagyobb méretű tűzijátékokat

Csak a pezsgősdugók durrognak majd szilveszterkor Bécsben

Madarak százait pusztították el a római szilveszteri tűzijátékok

PetárdaSTOP-ot kérnek az állatvédők Szilveszterre

Radikális petárda szabályozást akar a zöldombudsman

Tűzijáték helyett fényjátékkal fogja ünnepelni az új évet Prága

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás