A rovat kizárólagos támogatója

A kormányváltás elhozza a zöld fordulatot – közölték az Egységben Magyarországért mai sajtótájékoztatóján. Az áprilisi parlamenti választás egyben klímaválasztás is lesz -mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Ezzel eldől, hogy olyan erőket szavazunk-e kormányra, amelyek képesek átérezni a felelősséget, vagy hagyjuk tovább azt a mostani kormány által folytatott ámokfutást, amely ahhoz vezet, hogy nem lesz jövője a magyarságnak.

Magyarázatként hozzátette, hogy a Kárpát-medence fokozottan kitett az éghajlatváltozásnak. „Ha ők maradnak hatalmon, védtelenek maradunk a klímaválsággal szemben” – jelentette ki.  A kiemelt beruházásokról szóló törvénnyel kapcsolatban Szél Bernadett felidézte: több mint 3 ezer olyan beruházás volt a Fidesz alatt, ahol annyira felgyorsították a folyamatokat, hogy a zöld szempontok nem tudtak érvényesülni. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul olyan mértékben függünk az orosz gáztól, és olyan mértékben maradt el a kívánatostól a lakossági épületek szigetelése, hogy „orosz gázzal fűtjük a magyar utcákat”. Ígéretet tett arra, hogy évente 150 ezer lakás szigetelését fogják elvégezni.

„Át kell állnunk a megújuló energiára” – szögezte le a képviselőnő, és emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a szélenergiát gyakorlatilag betiltották, a napenergiát megadóztatták. Szél Bernadett szerint a következő kormánynak le kell folytatnia a társadalmi, szakmai és politikai vitát az atomenergiáról. Megjegyezte: a Fidesz úgy kötelezte el magát Paks II mellett, hogy elmaradtak azok a viták, amelyeken meg lehetett volna beszélni, miként kell kialakítani az ország energiaportfólióját. „
Paks II-t jelenleg leginkább korrupciós projektnek látjuk” – mondta, és hozzátette: a kormányváltás pillanatában felfüggesztik a projektet, arra az időre, amíg nem jutnak konszenzusra abban, miként döntsenek az atomenergia hasznosítását illetően.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke felhívta a figyelmet arra: a Fidesz-kormány óriási károkat okozott a természetvédelem területén, és lerombolta a környezetvédelmi intézményrendszert. Nem csupán az önálló minisztériumot, hanem a környezetvédelmi hatósági rendszert is felszámolta, hogy bólogató jánosok üljenek a hivatalokban, és gátlástalanul lehessen pusztítani a zöld területet, tavainkat, a természetes környezetet – mondta. Megerősítette az Egységben Magyarországért elkötelezettségét amellett, hogy újra felállítják az önálló környezet-, illetve klímavédelmi minisztériumot és a hatósági rendszert.
A kibocsátáscsökkentéssel kapcsolatban az LMP-s politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor az elmúlt években Brüsszelben sorra vétózta meg az EU szigorúbb célkitűzéseit, itthon pedig félrevezette a társadalmat. Az Egységben Magyarországért azt vállalja, hogy 2030-ra 30 százalékra csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az EU célszáma jelenleg 55 százalék, az Orbán-kormány pedig 40 százaléknál tart e tekintetben.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a károsanyag-kibocsátás mintegy egynegyedéért felelőssé tehető közlekedéssel kapcsolatos zöld célkitűzésekről beszélt. Egyebek közt kiemelte, hogy a kényszerű helyváltoztatás csökkentésével mérsékelhető a forgalom. Az agglomerációs ingázás visszafogása érdekében az ilyen településeken korlátozni tervezik a további belterületbe bevonás gyakorlatát. Az autós közlekedés valódi alternatívájává kívánják tenni a közösségi közlekedést. A cafeteria rendszer részévé akarják tenni a közösségi közlekedési bérletek vásárlását.
Elengedhetetlen a közlekedési dolgozók bérrendezése – hangsúlyozta a Párbeszéd politikusa. Szólt arról is, hogy fejleszteni kívánják többek közt a kerékpáros közlekedési infrastruktúrát, illetve az autómegosztás-szolgáltatást.

„A gépjárműveket és üzemanyagot terhelő adók helyett hosszú távon fokozatosan át kell állni a használatrányos útdíjra” – mondta Tordai Bence, és ígéretet tett arra, hogy a gépjárműadó egészét vissza fogják adni a települési önkormányzatoknak. A gépjárműparkot illetően az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy ki kell vezetni a fosszilis közlekedést, és az elektromos, illetve zöld hidrogén irányba kívánnak mozdulni. A zöld átálláshoz bizonyos rétegeket támogatni kell – tette hozzá. A képviselő egységes parkolási rendszer megteremtése mellett foglalt állást.

Egységben Magyarországért Sajtóosztály

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás