Hirdetés

Nagyon sok főleg kistelepülés képét határozzák meg az évtizedeken keresztül épült, és ma már energetikailag is igencsak aggályos típus kockaházak. A köznyelv csak “Kádár-kockáknak ” hívja az egyenotthonokat, most pedig jönnek a hasonlóan központosított Orbán-rendszer nemzeti egyentervei.

Milliárdokat költ az állam arra, hogy hiteles iránymutatást adjon a családoknak nemzeti karakterű házuk felépítéséhez. A Kádár-kockákat váltó tornácos mintatervekhez mindenki ingyen juthatna hozzá. De persze van azért, aki náluk is jobban jár.

Ötven évre meghatározná az országban épülő családi házak arculatát a kormány. A tervkatalógus összeállításának legfőbb szempontja a „nemzeti jelleg”. Az Orbán-kabinet még 2015-ben hozott határozatot arról, hogy a lakossági építkezések támogatása és az épített környezet minőségének növelése érdekében tájegységi karaktereket hordozó Nemzeti Mintaterv Katalógust dolgozzanak ki.

A következő évben forrást is találtak hozzá a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében. Az Európai Unió Európai Szociális Alapja és a kormány együtt 9,6 milliárdot adott a hazai építésügyi és térségi tervezési folyamatok széles körű elektronizációjára, amelynek várt eredményeként gyorsabban és pontosabb adatokhoz juthatnak a tervezők. Így egyszerűsödik például a közműegyeztetés, átláthatóvá és egyértelművé válik a területi és települési tervezés – a kormány szerint – „misztikus” rendszere.

A fenti projekt része a Nemzeti Mintaterv Katalógus. Az ebben szereplő típustervek a projektet megvalósító Lechner Tudásközpont szerint hiteles iránymutatást adnak az építkezni vágyó magyar családoknak a tervezett épület részletes építési és fenntartási költségeiről.

A jövő évtől ingyenesen letölthető tervek alapján azért nem lehet rögtön nekikezdeni az alapásásnak. Előbb fel kell kérni egy helyi építészt, hogy a család telkéhez, igényeihez alakítsa a vázlatterveket, arra is figyelve, hogy azok megfeleljenek a helyi szabályozásnak, beleértve a táji építészeti jellegét, a helyi kultúra életben tartásának követelményét.
RÉSZLETEK a G7 gazdasági portálon >>>

Nyitókép: Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás