A rovat kizárólagos támogatója

A kaliforniai kék bálnák populációja majdnem visszaállt a vadászat előtti mértékre. Egyelőre ez az egyetlen állomány, amely regenerálódott- írta az origo.

A kék vagy óriásbálnák (Balaenoptera musculus) a Föld legnagyobb állatai. Tömegük elérheti a 190 tonnát, hosszuk a 30 métert. A kék bálna a természetvédelmi mozgalmak egyik ikonikus állata, és sok ember szeretné, ha minél zavartalanabbul élhetnének az óceánokban. Sajnos a bálnavadászat kis híján kipusztította ezeket a hatalmas emlősöket, és állományuk a legtöbb helyen a vadászat betiltása óta sem állt helyre. Ez alól egyetlen kivétel van: a bálnák kaliforniai populációja. A Washingtoni Egyetem kutatói szerint az itt élő bálnák létszáma majdnem elérte a vadászat előtti értéket.

„A kék bálnák populációja képes helyreállni, ha alapos védelmi intézkedéseket vezetnek be” – mondta Cole Monnahan doktorandusz, a Marine Mammal Science folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.  A kaliforniai bálnák állománya – egy másik tanulmány szerint – jelenleg mintegy 2200 egyedből áll, ami a szerzők által használt modell szerint nagyjából 97 százaléka a történelmi szintnek. Ez első pillantásra meglepően alacsony számnak tűnik, de már nem az, ha figyelembe vesszük, hogy 1905 és 1971 között nagyjából 3400 kaliforniai bálnát ejtettek el.

 

Kaliforniai kék bálna borjával    Forrás: Gilpatrick/Lynn/NOAA

„Eredményeinkből nem következik az, hogy csökkenteni kellene a kaliforniai kék bálnák védelmét” – mondta Monnahan. „A kaliforniai kékbálna-állomány éppen azért állt helyre, mert akciókat hajtottunk végre a vadászat leállítására és elkezdtük a bálnák monitorozását. Ha nem tettük volna ezt, akkor az állomány talán már a kihalás szélére sodródott volna – pont úgy, ahogy az más kékbálna-populációk esetében megfigyelhető.” „A mostani egy természetvédelmi sikertörténet” – mondta Monnahan-írta az origo.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek