A rovat kizárólagos támogatója

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet, a WHO levette a rákkeltő anyagok listájáról a kávét, de a túl forró italokról azt állapították meg, hogy valószínűleg növelik a rák kialakulásának esélyét. A nyelőcsőrák a rák 8. leggyakoribb oka a világon, és a rák okozta halálozás egyik fő oka, amely körülbelül 400 000 esetben vezetett halálhoz 2012-ben.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutatási ügynöksége kivette a kávét a rákkeltő anyagok kategóriájából, mert "nincs elegendő bizonyíték" a kávé és a tumor közötti összefüggésre.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) ma közzétett jelentése azonban azt is megállapította, hogy bármiféle "nagyon forró" ital fogyasztása növeli a rák kockázatát, ezért a "valószínűleg rákkeltő" kategóriába sorolta őket.
Részletek: IARC WHO sajtó közlemény CoffeeMate-HOt bev (300 KB pdf.)

A jelentés megemlíti, hogy Kínában, Iránban és egyes dél-amerikai országokban a teát és a növényi főzeteket hagyományosan rendkívül forrón, több mint 65-70 Celsius-fokon isszák, ami sokkal melegebb az Európában és Észak-Amerikában felszolgált italoknál. A lyoni székhelyű ügynökségnek a brit Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmánya alapján nincs megfelelő bizonyíték arra, hogy a kávé rákot okozhat.

"Nem tudom, miért volt korábban a kávé a rákkeltők kategóriájában. A rendelkezésre álló legmegbízhatóbb kutatások szerint a kávé nem növeli a rák esélyét" – magyarázta Owen Yang, az Oxfordi Egyetem szakértője, aki korábban vizsgálta a rák és a kávéfogyasztás összefüggését, de az IARC-kutatásban nem vett részt.

A nagyon forró italok ellenben fokozhatják a daganat veszélyét.

Dana Loomis, az IARC rákkeltő anyagok osztályozását végző csoportjának egyik vezetője elmondta, hogy mivel a nyelőcsőrák szokatlanul gyakran fordul elő azokban az országokban, ahol nagyon forró italokat szokás inni, elkezdték vizsgálni az összefüggést.  A 60 Celsius-foknál forróbb folyadék fogyasztása ártalmas lehet, a torok hősérülését okozhatja, ami végső soron kedvez a daganat növekedésének, ám ezt kevés bizonyíték támasztja alá – mutatott rá Loomis, aki azt is hozzáfűzte, hogy nincs elegendő bizonyíték arra sem, hogy a túl forró ételek fogyasztása rákkeltő lenne.

Emellett a maté teáról is kiderült, hogy nem rákkeltő: sem az állatkísérletekben, sem az epidemiológiai tanulmányokban nem találták nyomát annak, hogy a hideg maté rákkeltő anyag lenne.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek