A rovat kizárólagos támogatója

Az MME és az Agrárminisztérium angolai partnereikkel, köztük az Orbis Angola alapítvánnyal, az elmúlt hónapokban előkészítették egy közös kezdeményezés alapjait, melyet 2022. január végén tárgyaltak a felek Budapesten, a Magyar-Angolai Vegyes Bizottság alakuló ülésén.

A kék vércse Magyarország természetvédelmi erőfeszítéseinek egyik sikertörténete. E világszerte csökkenő állományú sólyomfaj hazai viszonylatban már nem számít kifejezetten ritkának, mintegy 1300 pár költ pusztáinkon. A ragadozó madarak közül szinte egyedülálló módon egész évben társas életmódot folytat, hazánkban telepeken neveli fiókáit, de csapatokban vonul Afrikába is telelni.

A közelmúltban magyar tudósok műholdas nyomkövetőkkel láttak el kék vércséket, és jeleiket követve felfedezték a világ legnépesebb ragadozómadár-éjszakázóhelyét Angolában. A páratlan jelenség képei bejárták a sajtót, és most ezekkel hívják fel a figyelmet e természeti csoda megőrzésére is.

A tavaszi vonulás megkezdése előtt ugyanis a kék vércsék szinte teljes ismert világállománya egyetlen gyülekezőhelyen összpontosul Angolában. Ez nagyon sebezhetővé teszi a több ezer kilométeres vándorútra készülő madarakat, hosszú távú fennmaradásukat ezért csak egy angolai-magyar partnerségben létrehozott természetvédelmi program biztosíthatja.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) reményei szerint a találkozó egyedülálló lehetőséget ad majd arra, hogy a madaraink által létesített „légi híd” mentén elinduljon egy országokon át ívelő Kékvércse-védelmi program, mely hatékonyan szolgálja a kék vércse világállományának megőrzését.

Nyitókép: Kék vércse hím. Fotó: Kalotás Zsolt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek