A rovat kizárólagos támogatója

Komoly fenyegetést jelent az elefántokra Kenyában, hogy a települések és mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt az emberekkel való konfliktusok száma növekedik.

Lydia Tiller, a Durell Egyetem ökológusa és kollégái új tanulmányukban azt írják, a világhírű kenyai Masai Mara Nemzeti Park környékén járó elefántok a védett területhez egyre közelebb és egyre gyakrabban pusztítják a termést – számol be a Phys.org. Az állatok ugyanakkor a korábbiakhoz képest aránylag kevesebb kárt okoznak.

Az eredmények alapján a transzmarai régióban az elefántok okozta közvetlen gazdasági károk csökkentek, a helyieknek viszont komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük földjeik védelméért. A jelenség komoly természetvédelmi problémát jelenthet azon közösségeknél, amelyeknek jelenleg kevés hasznot hajt a természet közelsége.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a klímaváltozás, illetve a növénytermesztés és az állattartás terjeszkedése hogyan hat az elefántok termést érintő viselkedésére. A csapat 2014-2015 között mérte fel a transzmarai térségben az állatok pusztításának szezonális, időbeli és térbeli trendjeit, az adatokat az 1999-2000-es információkkal vetették össze. Az érintett periódusban 49 százalékkal nőtt az esetszám, az egy-egy incidenshez köthető károk viszont 83 százalékkal csökkentek. Ennek két oka lehet: a helyiek már jobban felkészültek az elefántok elriasztására, a földek felégetése miatt pedig az állatok már nem tudnak megbújni a védett terület környékén. Fontos különbség továbbá, hogy az éghajlati átalakulás miatt az élőlények immár nemcsak szezonálisan, hanem egész évben károsítják a termést.

A szakértők úgy vélik, hogy az átgondolt gazdálkodással, és a természetes növénytakaró, vagyis az elefántok tápláléknövényei helyreállításával lehetne csökkenteni a konfliktusokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás