A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Mindenhol hó és jég, majd felhőszakadás és sötétség, ezért a kerékpárok téli időben való használata nagy kihívást jelent, ugyanakkor az ilyen közlekedés fantasztikus élmény. Némi kerékpáros előkészülettel és megfelelő ruházattal a hideg napok komfortosak és teljesen elviselhetőek, sőt, ha korrekt navigációs rendszerrel is el van látva a bringa, akkor már biztos, hogy elérjük a kitűzött célállomást is.

Általános tanácsok a téli kerékpározáshoz

Az egyik legfontosabb dolog, hogy még a tél beköszönte előtt vizsgáltassuk meg jó alaposan a kerékpárunkat, azaz fel kell készítenünk a váratlan helyzetekre.
Télen minden út után tisztítsuk le a láncot, és havonta legalább háromszor kenjünk be, hogy megakadályozzuk a rozsdát, a kopást és a só okozta korróziót. Havonta egyszer vagy hetente vigyünk fel aeroszolos kenőanyagot a kerékpárok mozgó alkatrészeire, amennyiben a körülmények különösen zordak.

A sárvédők szintén kulcsfontosságúak a téli kerékpározás során – nélkülük a gumiabroncsok által felvert vizes, piszkos permet borít be minket és a mögöttünk haladókat is. A szorosan illeszkedő sárvédők, amelyek követik a gumiabroncs ívét, és esős éghajlaton kiválóak, de havas éghajlaton eltömődhetnek a latyakkal. A kerékpárokra rácsatolható sárvédők (sportsárhányók), amelyek az alsó csőhöz vagy az nyeregcsőhöz rögzíthetők, magas hóban jobb választást jelentenek.

Szerelje fel a kerékpárokat téli gumikkal

Hegyi kerékpárok: Ha nagyon havas vagy jeges körülményekre számítunk, a szöges téli gumik és a széles mintázat jelentősen növeli a tapadást. A tapadás nagy részét az első gumiabroncs biztosítja. Ha csak egy szöges abroncsot választunk, akkor azt helyezzük előre.

Fat Bike: Tökéletes téli ingázáshoz és terepen való túrázáshoz. Jelentős gumiabroncs-hézagjaival olyan, mint egy hegyi kerékpár hótalpakkal. A 4-5 hüvelykes abroncsokhoz és a 100 mm+-os felnikhez készült fat bike-ok havas, jeges vagy sáros körülményekre készültek. A gumiabroncs mérete növeli a tapadást, és lehetővé teszi a nagyon alacsony guminyomás melletti gördülést. A nagy teljesítményű mountain bike-okhoz hasonlóan ezek is hidraulikus tárcsafékekkel, első felfüggesztéssel és XC geometriával rendelkeznek. Rendkívül jeges körülmények között adjunk hozzá szöges abroncsokat.

Megbízható navigációs rendszer segítségével sosem tévedünk el

Az ilyen segítség főleg akkor a leghasznosabb, ha egyedül indulunk útnak.  A ProCart vezeték nélküli kerékpár computere 19 funkciót tartalmaz, a kijelzője LED-es. Az online boltokban közel 4500 forintért beszerezhető készülék automatikus leállítással és indítással szintén rendelkezik. Ez a computer a kerékpárok kormányára könnyen felszerelhető. A rendszer érzékelője közvetlenül a kerékpár egyik küllőjére helyezhető, hogy mutassa a pontos futásteljesítményt, és átlagolni tudja a normál és a maximális sebességet.

A képernyő és a tok egyaránt vízálló anyagból készült, így zord időjárási körülmények mellett is nagyszerűen alkalmazható.

Aki semmit sem szeretne az időjárásra vagy a véletlenre bízni, annak a Garmin Edge 130 Plus Bundle navigációt érdemes beszereznie, amely ugyan 70 ezer forint az online üzletekben, viszont 12 órás üzemidőre képes, és valljuk be, nincs annál rosszabb, mint amikor a rendszer nem működik egy hosszú tekerés során.

A kerékpárlámpák és fékek jelentősége

Mind az első, mind a hátsó lámpa nélkülözhetetlen a korlátozott nappali fényviszonyok és rossz látási viszonyok között történő közlekedéshez. Gyengén megvilágított helyeken kulcsfontosságú egy elülső lámpa, amely segít észlelni azt, ami előttünk van (nem csak láthatóvá tesz). Vásároljunk olyan lámpát, amely körülbelül 150 lumen vagy annál erősebb. Ha csak jól megvilágított helyeken ingázunk, egy 60-150 lumen fényerejű elülső lámpa, amely segít másoknak látni, megfelelő. A hideg időjárási körülmények megterhelik az akkumulátorokat, ezért fontoljuk meg két hátsó lámpa működtetését, vagy legalább vigyünk egy tartalékot.

Ha konzolos vagy V-fékeket használunk, az ívelt, télire jellemző betétek javítják a nedves időjárásban a fékezést és a sárleválasztást. Ha tárcsafékeket alkalmazunk a kerékpárokon (ideális télen), válasszuk a szinterezett fékbetéteket az organikus fékek helyett a nedves időjárásban nyújtott jobb teljesítmény és a tartósság érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás