A rovat kizárólagos támogatója

A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetet (KTK) 1990.-ben alapította a KÖM miniszter, területe ma 6083,9 hektár. A védetté nyilvánítás célja: a Taktaköz déli részén, a Tisza szabályozása következtében kialakult ligeterdők, bokorfüzesek, nádasok, mocsárrétek, holtágak fajgazdag növény- és állatvilágának, a tájképi értékeknek a védelme. A közeli ipari városok (Tiszaújváros, Miskolc) oktatási intézményei részéről már korábban felmerült annak az igénye, hogy a KTK. területén erdei iskolai oktatást, kihelyezett biológia, földrajz órákat, szakköri foglalkozást, táborokat tarthassanak. Az M3-as autópálya Polgárig tervezett megépítésével annak vége mindössze néhány kilométerre lesz a KTK.-tól. Várhatóan több turista fogja ezután felkeresni azt. Fekvése miatt a keletebbre fekvő védett területek előszobája lesz, itt lehet majd az érdeklődőket információval ellátni mind a KTK, mind a további védett területek vonatkozásában.

A PHARE 1998.-as kistérségi programcsomagja keretében a Tiszatáj Közalapítvány a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával és Tiszaújváros Önkormányzatával közösen pályázott a KTK ökoturisztikai fejlesztésére. Ennek keretében a Bükki Nemzeti Park támogatást kapott arra, hogy a KTK. vizes élőhelyeinek folyamatos vízpótlási lehetőségét kiépítse a Tiszából. A Tiszatáj Közalapítvány a PHARE és Tiszaújváros Önkormányzata támogatásával megépítette a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet látogatóközpontjának első ütemét. Elkészültek továbbá a látogató utak információs tábláinak tartószerkezetei, több mint 3 km sóderburkolatú turistaút a Takta töltésén, egy 10 gépkocsi befogadására alkalmas parkoló, illetve 150 méternyi járópalló a mocsarak felett, és egy 15 személy egyidejű befogadására képes madármegfigyelő torony.

A PHARE SOP’97 című programcsomag keretében egy több Önkormányzatból és más szervezetből álló csoport tagjaként, a Tiszatér Kistérségfejlesztési Társulás gesztorsága mellett támogatást nyertünk a látogató központ építése II. ütemét képező melléképületek (a szemléltető eszközök, és a Kesznyéteni TK. kezelését végző munkagépek tárolását szolgáló épület, simogatóház, kerítés, kemence, mélyfúrású kút, szennyvíztartály) elkészítésére. A Környezetvédelmi Alap Célőirányzata támogatásával a főépület tetőterében 6 szobából álló kutató- és diákszállást, valamint a közösségi helyiségeket alakítottunk ki.

A Közalapítvány a látogató központot a Bükki Nemzeti Parkkal (BNPI) kötött együttműködési szerződés alapján kívánja üzemeltetni. A BNPI a központ épületétől mindössze 200 méterre megvásárolta a Szamárháti-tanya elnevezésű korábbi Tsz. telepet, ahol a felek ökocentrumot, agrárkörnyezetvédelmi mintafarmot kívánnak kialakítani a jövőben. A két fejlesztés összehangolása szép példája az állami és civil természetvédelem együttműködésének.
A Tiszatáj Közalapítvány az FVM Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program keretében agrár-környezetvédelmi mintagazdaságok kialakítására kiírt pályázatán nyerve, itt oktató és bemutató bázist működtet a gazdálkodók számára. A látogatóközpont építése révén Tiszaújváros közvetlen közelében, és Miskolctól elérhető közelségben kialakul egy olyan természetvédelmi oktatóközpont, és agrárkörnyezetvédelmi mintaterület, ahol kihelyezett órákat, táborokat tarthatnak a pedagógusok.

Amennyiben fel kívánja keresni a látogató központot, vagy oktatási, környezeti nevelési rendezvényt kíván itt tartani, a feltételek és az időpont egyeztetése céljából keresse a Tiszatáj Közalapítvány megbízottját, Ivády Évát a (30) 239-4534 telefonszámon, vagy a tiszatáj@chello.hu E-mail címen!

A látogatóközpont a következő útvonalakon közelíthető meg:

Tiszalúc, Köröm felől: A Kesznyétent jelző táblánál dél felé tartva kb. 4 km után beérkeznek Kesznyéten településre. Ott az első szélesebb úton balra kell kanyarodni, majd egy betonlapokból készített úton előbb a temető mellett haladnak el, majd a Hernád Üzemvízcsatorna, illetve a Takta hídján, valamint a Sajó árvédelmi töltésén keresztülhaladva, kb. 2 km.-es utazással érik el a látogató központot.

Miskolc, Budapest, Debrecen felől: Tiszaújvárosig a 35-ös úton kell haladni. Tiszaújvárosból kifelé Nyékládháza felé haladva ott, ahol a 4 sávos út 2 sávosra szűkül, található egy, az ÖKO-PARK Kft árudáját hirdető tábla. Itt kell lekanyarodni, és a tábla által jelzett úton haladva jutnak el Kesznyétenbe, amely kb. 6 km távolságra van. Ott a Sajó hídján áthaladva az egyirányú úton közlekedve eljutnak a templom fő bejáratáig. Az erre merőleges, frissen felujított aszfaltburkolatú úton addig a kereszteződésig kell menni, ahol ez a jó út véget ér. Itt jobbra kanyarodva már azon a betonúton vannak, amely a látogatóközponthoz vezet.

Az utat igyekszünk jól látható táblákkal megjelölni. Ha mégis elvétenék azokat, akkor a helyi lakosoktól a Szamárháti-tanya felé vezető út után érdeklődjenek!
2002.07.03.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás