Hirdetés
Forrás: Forbes

A kínaiak már nem a spájzban, hanem a nagyszobában vannak elvtársak. Kínai részről bevált diplomáciai gesztus, hogy a delegáció távozása előtt maratoni bejelentéssorozatottal köszönjön el az adott országtól, Magyarország sem volt kivétel: 18 pontban állapodtak meg a felek.

Mi történt? Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása történelmi jelentőségű Magyarországon, és így a két ország közötti csúcstalálkozón ennek megfelelő eredmények is születtek, a felek tizennyolc fontos megegyezést írtak alá – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten. A felek kölcsönös méltatása és a történelmi nagy barátság kliséi mellett konkrét területek is megnevezésre kerültek, ahol együttműködés várható.

Ezek közül a fontosabbak:

  1. A kínai Egy övezet, egy út stratégia keretében a két ország olyan projektlistát állított össze, amelyen a közösen végrehajtandó beruházások, fejlesztések szerepelnek, mint például a korábban V0 néven emlegetett vasúti körgyűrű.
  2. Gyorsvasút épülhet a reptértől a belvárosig.
  3. Magyarország megnöveli elektromos autótöltő-hálózatának kapacitását.
  4. Új határátkelőhelyeket építhetnek és meglévők újíthatnak fel a magyar-szerb határon.
  5. Kőolajvezeték épülhet ki Magyarország és Szerbia között.
  6. Kínai exportengedélyt kap a cseresznye.
  7. Közös atomprogram: „Most abban állapodtunk meg a kínaiakkal, a kínai kormánnyal, hogy a nukleáris ipar teljes vertikumára készítünk együttműködési programot annak érdekében, hogy a villamosenergia-előállítás legolcsóbb, legbiztonságosabb, leghatékonyabb módját mindkét ország megfelelőképp tudja alkalmazni.”

Kontextus. Orbán és Hszi Csin-ping közös sajtótájékoztatója és a delegáció érkezése is azt az üzenetet hordozta, hogy a két ország között még soha nem volt ilyen jó a kapcsolat. A magyar közhatalom mindent megtett, hogy az Uniós csatlakozás huszadik évfordulóján jól érezze magát itt a kínai vezetés: vörösbe öltözött város, kínát ünneplő közmédia, elhallgattatott tibeti tüntetők

Nyitókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás