A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Mások mellett egy kínai cég is pályázna nukleáris reaktorok építésére Csehországban – jelentette be a cseh ipari és kereskedelmi miniszter. Ahol nem mutyiznak, hanem pályáztatnak.

Jan Mladek közölte: "már öten vannak, akik hivatalosan, félhivatalosan, vagy közvetett módon jelezték, hogy részt vennének reaktorok építésében". A közelebbről meg nem nevezett kínai cég mellett "a francia Areva, az orosz Atomsztrojexport céget is magában foglaló konzorcium, a Toshiba amerikai leánycége, a Westinghouse és a koreai KEPCO is jelezte szándékát" – a cseh miniszter bejelentése szerint.

A kormány azt fontolgatja, hogy jövőre új tendert írnak ki a dél-csehországi temelíni atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának az építésére, miután április 10-én törölték a reaktorépítéssel kapcsolatos pályázatot. A CEZ cseh energetikai konszern néhány éve mintegy 10-15 milliárd dollár értékű pályázatot írt ki az atomerőmű bővítésére, két újabb, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor építésére.

A tender végső szakaszában a Westinghouse és a cseh-orosz MIR.2000 konzorcium maradt versenyben. A végső döntést az idén kellett volna meghozni. Az eredeti elképzelések szerint a jövő évtől 2025-ig tartott volna a bővítés. A reaktorok élettartama mintegy 60 év lett volna.

A CEZ azért döntött úgy, hogy nem bővítik a létesítményt, mert az állam nem vállalt garanciát az építkezésre. A kormány arra hivatkozott, hogy az komoly kihívást jelentene a költségvetésnek és az adófizetőknek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás