Hirdetés

Az Európai Bizottság szakmai zsűrije a „Határon átnyúló kooperáció és hálózatépítés” kategóriában ítélte oda „A kis lilik skandináviai populációjának védelme az európai vonulási útvonal kulcsfontosságú telelő és pihenőhelyein” nevű LIFE+ projekt részére az ún. „Natura 2000 díjat”, melyet május 23-án adtak át Brüsszelben.

A projekt 4 ország 7 állami és civil szervezetének, továbbá egy nemzetközi szervezet összefogásán alapul. A programon dolgozók a 2011 óta mintegy 15 országban, több mint 1500 embert értek el valamilyen formában, hogy összefogjanak az Európában kipusztulással fenyegetett – hazánkban fokozottan védett – kis lilik (Anser erythropus) védelme érdekében.

A projekt kezdetekor az ún. fennoskandináviai kis lilik populációjának egyedszámát 50-70-re becsülték, amely napjainkra 110-130 egyedre nőtt.

A szakmai zsűri díjai mellett közönségdíjat (Citizen’s Award) is átadtak a döntőbe jutottak közül a legtöbb állampolgári szavazatot gyűjtő LIFE+ projekt részére. Idén közel 37000 szavazat érkezett a 24 döntős projektre, ami rendkívüli érdeklődést jelez. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága is nagyszámú szavazatot kapott, azonban ezt a díjat végül az ibériai hiúz (Lynx pardinus) védelmére életre hívott spanyolországi projekt nyerte el.
További információ a díjátadóról és a díjról >>>

Kis lilik Norvégia BirdLife Norway

A LIFE+ pályázatot (“A kis lilik skandináviai populációjának védelme az európai vonulási útvonal kulcsfontosságú telelő és pihenőhelyein” (LIFE10 NAT/GR/000638)) a görög Hellenic Ornithological Society (HOS/ Birdlife Görögország) koordinálja 2011 és 2016 között az Európai Bizottság finanszírozásával és a Norwegian Environment Agency társfinanszírozásával.
A projekt megvalósításában az alábbi szervezetek vesznek részt: Forest Research Institute of the Hellenic Agricultural Organisation “Demeter” (Görögország), the Ministry of Environment, Energy and Climate Change (Görögország), the Bulgarian Society for the Protection of Birds (BSPB/ BirdLife Bulgaria), Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (Magyarország), UNEP/ African – Eurasian Migratory Waterbird Agreement Secretariat (AEWA), WWF Finland és Natural Heritage Services of Metsähallitus – mindkettő Finnország.

Bogyó Dávid, PhD biológus/projekt-koordinátor Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:

Kis lilik rekord a Hortobágyon

Veszélyben a kis lilik, csak ritkán látni néhány példányt

Segíts a kis lilikeknek szavazatoddal!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás