Hirdetés

Újabb tornádó tombolt az Egyesült Államokban, házakat rongált meg és fákat csavart ki Alabamában a forgószél. Sorra dőlnek meg a meleg rekordok Európában és Észak-Amerikában. New Yorkban 20 fok van karácsonykor, de még Moszkvában is plusz 5 fokot mértek.

A szokásos mínusz 10-20 fok helyett még fagy sincs Moszkvában. „A hosszú enyhe idő miatt kihajtott sok olyan növény, amelynek csak tavasszal kellene, a hóolvadás után. A legnagyobb meglepetés talán a hóvirág. Ez a jelenség veszélyes a növényekre, ugyanis mivel felengedtek, nehezebben tudnak majd ellenállni a fagynak később, és ezért kipusztulhatnak, ha megjön a rossz idő” – mondta egy botanikus. Nemcsak Oroszországban, hanem az egész északi féltekén szokatlanul meleg van. Meteorológusok szerint a csendes-óceáni El Nino jelenség az oka az enyhe időnek, mert így meleg levegő áramlik a szárazföld fölé. Nagy-Britanniában ez árvizeket okozott. Anglia északi és Skócia déli részén több településen homokzsákokkal kell védekezni, miután az elmúlt hetekben rekordmennyiségű eső esett.
 


Kezdhetünk komolyan aggódni Bruce Lee miatt

Kezdhetünk komolyan aggódni Bruce Lee miatt

Augusztus közepén írtuk: megint jön El Niño – idén Bruce Lee-nek hívják. Ez olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható – a kaliforniai földcsuszamlásoktól az ausztrál bozóttüzekig – amelyek az 1997-98-as rekordévben pusztítottak – közölte az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja.

Az El Niño (spanyolul: a kisded) ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, akkor eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.
 


Meglepetés a meleg az óceán túloldalán is.

„Ez nagyon jó, de nem karácsony, hanem húsvét” – foglalta össze egy New York-i férfi Manhattanben. New Yorkban a szokásos decemberi fagyok helyett 20 fok van karácsonykor, a délebbre fekvő Washingtonban pedig 24 fokot mértek, ezzel az 1930-as évekből származó rekord dőlt meg. A meleg időben még szörfözni is lehet a keleti parton. „Megdöbbentem. Meleg nagykabáttal készültem az útra, erre ugyanolyan jó idő van, mint Brisbane-ben” – mondja egy ausztrál turista.

Az Egyesült Államok déli részén a magas hőmérséklet viharokat okozott. Mississippi, Tennessee és Arizona államban egy tornádó követelt áldozatokat, a viharban leszakadt vezetékek miatt több ezren töltötték áram nélkül a karácsonyt- írta a hirtv.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás