A rovat kizárólagos támogatója

Az energiafogyasztás csökkentésén, az energiahatékonyság növelésén és a fosszilis energiát helyettesítő megújuló energiaforrások fokozott kiaknázásán alapuló energiaátmenet az út a békés, megfizethető, tiszta és biztonságos energiaellátás felé – figyelmeztet 26 európai civil szervezet az uniós energiaügyi miniszterek találkozója előtt.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a cseh Közlekedési és Energetikai Központ (CDE), a lengyel Fenntartható Fejlődés Intézet (ISD) és az európai Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) kezdeményezésére 26 közép- és kelet-európai, köztük 8 magyarországi, éghajlatvédelmi és energetikai szakmai szervezet kéri nyílt levélben az Európai Unió elnökségét betöltő Csehország felelős vezetőit, hogy az uniós és nemzeti energia- és klímapolitikai viták során ne engedjék aláásni a korábban kitűzött éghajlatvédelmi célokat és a fosszilis-függőség felszámolását az energiabiztonság ürügyén.

Az Európát sújtó összetett válságból – ukrajnai háború, energiaárak emelkedése, éghajlati és környezeti veszélyhelyzet – csak akkor állhat fel megerősödve a térség, ha a problémákat egyidejűleg kezelni képes intézkedéseket hoznak. „Már az uniós állampolgárok 85%-a vallja, hogy az energiahatékonyság közelebb visz az energetikai önellátáshoz, sürgős szükség van az energiafogyasztás csökkentését, az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrásokra való tömeges váltást támogató jogi keretekre és támogatási rendszerekre. Ezek egyúttal lehetővé teszik a klímasemlegesebb és biztonságosabb energiaellátást és az energiaszegénység visszaszorítását rövid és hosszú távon egyaránt” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

Tekintve, hogy az uniós célok és szakpolitikák kidolgozásához a tagállamok hozzájárulása is szükséges, a nyílt levelet elküldtük Orbán Viktor miniszterelnöknek és az energiaügyekért felelős Palkovics László miniszternek is. „Elfogadhatatlan, hogy a magát korábban klímabajnokként beállító Magyarország most az EU-s együttműködésnek is keresztbe téve, többek között egy rekarbonizáló energia-veszélyhelyzeti akciótervvel feláldozná eddig is gyenge energiaátmeneti eredményeit, kibocsátás-csökkentési céljait az energiabiztonság ürügyén. Ezzel kiterjeszti, súlyosbítja a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket és az azokból eredő egészségi és környezeti kockázatokat, károkat” – nyilatkozta Dönsz-Kovács Teodóra, az MTVSZ éghajlatvédelem és EU Alapok programvezetője.

A cseh miniszterelnöknek és energiaügyi miniszternek címzett levél itt olvasható:
https://www.mtvsz.hu/uploads/files/CEE_joint-statement_on_CZ_pres_and_energy_security_Sept2022.pdf

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Palkovics László technológiai és ipari miniszternek küldött levél:  https://www.mtvsz.hu/uploads/files/Energiabiztonsag-klimacelok-Miniszterelnok-level-MTVSZ_2022szept8.pdf

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek