A rovat kizárólagos támogatója

Egyénileg is tudunk tenni a klímaváltozás ellen, de az államot is tettekre kell sarkallni, és közösen kialakítani olyan kereteket, amik révén a környezettudatos választás lesz a legolcsóbb és a leglogikusabb – mondja Bart István klímapolitikai szakértő.

Az eszközeink, a technológiánk megvan a klímaváltozás mérséklésére, hatásainak enyhítésére, de akaratra van szükség, hogy meghozzuk azokat az áldozatokat, amik a civilizáció fennmaradásához szükségesek – mondja Bart István klímapolitikai szakértő a globális felmelegedés elleni küzdelemről.

Az éghajlatpolitikával különböző formákban és szervezetekben immár húsz éve foglalkozó szakember az elmúlt félévben havi rendszerességgel jelentkező Jövőteremtők powered by BMW című TEDx-videósorozat záró epizódjában beszélt arról, hogy érdemes felébreszteni az emberekben a klímatudatosságot, és miként érhetjük el a káros gázok kibocsátásának csökkentését akár egyénileg, akár közösségileg.

Bart István, aki dolgozott a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban és az Európai Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságán is, majd vezette a Magyar Energiahatékonysági Intézetet, jelenleg pedig a Klímastratégia 2050 Intézetet irányítja, most arra figyelmeztetett, hogy hiába vált 20 év alatt szűk részterületből fontos tényezővé a klímaválság kérdése, továbbra is emelkednek a káros anyagok kibocsátási mutatói, vagyis még mindig nem aggódunk eléggé a klímaválság következményeitől.
De miként lehet rábírni az embereket – hiszen ők lesznek képesek a megfelelő döntések meghozatalára rábírni a politikusokat és vezetőket –, hogy meglegyen a kibocsátás-csökkentéshez szükséges, fentebb jelzett akarat?
A klímaszakértő két nagy ösztönző erőt említett: valamilyen átélt természeti katasztrófa – aszály, hurrikán, árvíz –, és a jólét, amikor nincsenek mindennapi megélhetési problémák, van idő és energia foglalkozni a klímaváltozás problémájával. Ez a korszellem is fejlődik szerinte, az újabb generációk számára már természetes, hogy foglalkozni kell a kérdéssel.
folytatás a HVG-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás