A rovat kizárólagos támogatója

Ennek a szavazásnak az eredménye a Fidesz szégyene, jelentette ki Schmuck Erzsébet. Az eredeti, összellenzéki javaslatból az összes olyan érdemi intézkedést törölte a Fidesz, amely valódi változást hozott volna, közölték az ellenzéki pártok képviselői és a független képviselők a parlamenti zárószavazások után.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője, Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője, Bősz Anett és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők  A MOST ELFOGADOTT “MASZATOLÁSNÁL” JÓVAL SZIGORÚBB KLÍMACÉLOKAT KÖVETELT  közös sajtótájékoztatóján, konkrét példákat is említve arra, mit vett ki és hogyan tette tönkre az eredeti, az LMP és a Párbeszéd által kidolgozott, ám összellenzéki konszenzussal, közösen benyújtott javaslataikat a kormányoldal.

Az index megírta, hogy két, klímavédelemről szóló törvényt is megszavazott tegnap a parlament. A Tordai Bence és más Párbeszéd-képviselők „A klímavészhelyzet kihirdetéséről” című törvényjavaslatát, valamint Schmuck Erzsébet és mások „Az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról” című határozati javaslatokat a parlamenti bizottságokban is többségben levő kormánypárti képviselők azonban addig módosították, hogy az ellenzékiek végül vállalhatatlannak tartották a végeredményt, és leszavazták.

Tordai Bence és Schmuck Erzsébet is tipikus fideszes játszmának nevezte, a kormányoldal viselkedését. Az LMP társelnöke szerint a változtatás lényege ugyanis az, hogy a kormánynak semmilyen komoly feladatot, célkitűzést nem kell vállalnia az éghajlatváltozás megfékezése érdekében, az Európai Unió szigorú célkitűzéseinél lényegesen csekélyebb vállalást tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia arányának növelése érdekében.

A Fidesz politikai hullarablóként bánt el a Párbeszéd klímatörvényével: megölte a kezdeményezést és elrabolta (szinte) minden értékét
– közölte a szavazás után Tordai. A Párbeszéd politikusa szerint is csak egy legyengített, kiüresített jogszabályt fogadott el a kormánypárti többség, ilyen látszatmegoldásokat pedig azok, akik elkötelezettek a klímaváltozás elleni harcban, egyszerűen nem támogathatnak. Tordai szerint a Párbeszéd által meghatározott négy célból a módosító javaslatok hármat elvetettek, egyedül a 2050-re kitűzött klímasemlegesség maradt benne az iratban.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője – amellett, hogy sikerként értékelte, hogy a Fidesz egyáltalán kénytelen volt ilyen törvényt elfogadni – arról beszélt, hogy az Országgyűlés ugyan elfogadta, de most Áder Jánoson a sor, hogy aláírja-e ezeket a jogszabályokat. Úgy vélte, hogy az államfő, amely az éghajlatváltozás elleni harcot tűzte zászlajára köztársasági elnökké választását követően, idevágó alapítványt is létrehozott, amely jelentős állami forrásokból gazdálkodik, most megmutathatja, mennyire fontos számára valójában a bolygó.

A szocialista Gurmai Zita, a DK-s Oláh Lajos, a független Szél Bernadett és Bősz Anett is arról beszéltek, hogy a klímajavaslatokat érintő játszma a NER lényegét mutatta meg, hiszen a kormányoldal semmiféle kompromisszumba nem ment bele, nem volt képes felülemelkedni az egyéni – gyakran nem is csak hatalmi, hanem anyagi – érdekeken, és így egy, Magyarország valós veszélyeztetettségét teljességgel figyelmen kívül hagyó, a jövőtől elforduló döntésre futotta csak ebben az ügyben. Pedig a képviselők szerint az országot igenis közvetlenül sújtja a globális felmelegedés, ezt a szárazság, a hőhullámok is bizonyítják, így a jövőért való felelősségvállalás lenne egy érdemi klímatörvény, amire azonban a kormányoldal még most sem hajlandó- írta az index.

Lebutított és kifacsart klímatörvényeket fogadott el a Fidesz
Két, klímavédelemről szóló törvényt is megszavazott kedden a parlament. Különös csavar a történtekben, hogy eredetileg mindkét javaslatot ellenzéki politikusok nyújtották be, a parlamenti bizottságokban is többségben levő kormánypárti képviselők azonban addig módosították a jogszabályok szövegét, hogy az ellenzékiek végül vállalhatatlannak tartották a végeredményt, és leszavazták azt. Teljes kiherélés


A jövőnkkel játszunk: ideje válságként kezelni a klíma- és ökológiai válságot

A ma elfogadott klímavédelmi törvény nem fogja megvédeni a magyarokat a klímaválságtól – ez a szakmai szervezetek egyöntetű álláspontja. A koronavírus okozta vészhelyzet megmutatta: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Megoldást kell találnunk a klíma- és ökológiai válságra, különben a mostaninál jóval súlyosabb krízisekkel kell szembenéznünk. A most elfogadott klímatörvény azonban erre teljesen alkalmatlan: a törvény semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy Magyarország élhető maradjon az elkövetkező évtizedekben. A szakmai szervezetek azt várják az ország minden döntéshozójától: üres szavak és felhígított jogszabályok elfogadása helyett viselkedjenek a válsághelyzetnek megfelelően, és sürgősen tegyenek érdemi lépéseket.

A ma elfogadott klímavédelmi törvényt a döntéshozók újabb kudarcaként ítéli meg az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Habitat for Humanity Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ismét elszalasztottuk a lehetőséget, hogy Magyarország érdemi választ adjon az emberiséget fenyegető klíma- és ökológiai válságra, és a koronavírus-járványhoz hasonlóan részt vegyen a szén-dioxid-kibocsátás görbéjének ellaposításában és visszafordításában, valamint az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban.

A tudományos előrejelzések alapján mára már senki nem kérdőjelezi meg, hogy a klíma- és ökológiai válság a koronavírus-járványnál jóval súlyosabb következményekkel fenyeget.

A szakmai szervezetek ezért sürgős, érdemi intézkedéseket várnak a magyar kormánytól és az országgyűléstől a lakosság védelme érdekében:
–a lakosságnak érdemben segíteni kell energiatakarékossági és -hatékonysági beruházások mielőbbi megvalósításában;
még idén fel kell oldani az új szélerőművek építését tiltó intézkedéseket;
–olcsóbbá, elérhetőbbé kell tenni a lakossági napenergia- és egyéb megújulós beruházásokat és támogatni kell a közösségi energiatermelést;
–legkésőbb 2025 végéig be kell zárni a klímagyilkos Mátrai Erőművet;
–haladéktalanul be kell tiltani a szén (különösen a lignit) értékesítését a lakosságnak, ezzel párhuzamosan segítve az alacsony jövedelmű háztartások átállását a tiszta fűtésre;
–legalább 55%-kal kell csökkentenünk Magyarország szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig.

A szakmai szervezetek fent ismertetett javaslataikat már számos alkalommal elküldték a döntéshozóknak és szakmai álláspontjukat ismertették a kormány ide vonatkozó anyagainak véleményezésekor is. Ezeket az érdemi változtatásokat kérő javaslatokat azonban nem foglalták be a klímatörvénybe.

Pedig a zöld átállás közérdek: számos zöld munkahelyet teremtene, tisztábbá tenné a levegőt, javítaná az ország ökológiai állapotát és biztonságát. A tétlenség súlyos felelőtlenség: a saját, a gyermekeink és az utánuk jövő generációk élete forog kockán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek