Hirdetés

A klímaváltozás jelentette biztonsági fenyegetések többsége jelenleg ugyan alacsony vagy mérsékelt szintű, de a következő évtizedben várhatóan gyorsan fokozódnak majd. Közben az irányítási rendszerek egyelőre globális és helyi szinten sincsenek felkészülve a kockázatokra – áll egy új jelentésben.

A csapadékviszonyok változása, a tengerszint emelkedése és a természeti katasztrófák súlyosbodása világszerte kritikus negatív másodlagos hatásokat gyakorolnak a mezőgazdasági, gazdasági és egészségügyi rendszerekre. Tíz év múlva a klímaváltozás okozta jelenségek súlyos vagy katasztrofális helyzetet teremthetnek a vízügyek, az ökoszisztéma, az egészségügy és a nemzetbiztonság területén. Ezért nemzeti és nemzetközi szinten is prioritásként kell kezelni a katasztrófa-elhárítási és biztosítási rendszerekbe történő beruházásokat, az egyre sebezhetőbb kritikus infrastruktúra jelentős megerősítésére összpontosítva – fogalmaz az International Military Council on Climate and Security (IMCCS) nevű szakértői csoport júniusban elkészült második jelentése.

A jelentés szerint az irányítási rendszerek globális és helyi szinten sincsenek felkészülve a klímaváltozás jelentette kockázatokra, amelyekkel világszerte minden régiónak szembe kell néznie. Pozitívum ugyanakkor, hogy a jelek szerint a klímaváltozás elleni fellépés is fordulóponton van, amit az is jelez, hogy a koronavírus-járvány akut kihívásai közepette is számos ország klímaügyhöz való hozzáállása kedvező irányban változott. A klímaügy biztonsági dimenziója egyre inkább tudatosul és elfogadottabb a nemzetközi közösségben, azonban kritikus fontosságú, hogy a felismerést mielőbb cselekvés kövesse – hangsúlyozza a jelentés a témában megjelenő más szakértői anyagokhoz hasonlóan.

Ezek jelentik a legsúlyosabb fenyegetést

A jelentést összeállító szakértők szerint a legsürgetőbb biztonságpolitikai fenyegetést az alábbi, a klímaváltozással összefüggő jelenségek képviselik 2021-ben:

  1. Természeti katasztrófák fokozódása
  2. Társadalmi, gazdasági egyenlőtlenségek növekedése
  3. Biológiai sokféleség csökkenése
  4. Fertőző betegségek
  5. Kényszerű lakóhelyelhagyás

Tíz év múlva, 2031-ben így alakulhat a legégetőbb problémák sorrendje:

  1. Természeti katasztrófák fokozódása
  2. Csapadékviszonyok megváltozása
  3. Kényszerű lakóhelyelhagyás
  4. Népességközpontokban jelentkező zavarok
  5. Fertőző betegségek

Húsz év múlva, 2041-ben pedig így nézhet ki a lista:

  1. Szélsőséges hőség
  2. Csapadékviszonyok megváltozása
  3. Tengerszint-emelkedés
  4. Népességközpontokban jelentkező zavarok
  5. Az óceánok kritikus ökoszisztéma-vesztesége
nyitókép: katona fegyverzetben Marijan Murat picture alliance via Getty Images
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás