A rovat kizárólagos támogatója

Elemzést készítettek arról, hogy az ipari forradalom kezdete óta melyik országok bocsátották ki a legtöbb szén-dioxidot, és egyben melyek a leginkább felelősek a klímaváltozásért.

1850-től mostanáig az Egyesült Államok a leginkább felelős a klímaváltozásért, mutatta ki a Carbon Brief brit elemző csoport legújabb kutatása, ami szerint az emberiség mintegy 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint 500 gigatonna szén-dioxid bocsátható ki a jövőben a légkörbe ahhoz, hogy megvalósuljon a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott fő célkitűzés, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása, írta honlapján a kutatócsoport.

Az elemzésben a fosszilis üzemanyagok és a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátását, az erdőirtás és a földhasználat változásaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást is vizsgálta.

Az elmúlt több mint 170 évben a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó az Egyesült Államok volt 509 gigatonnával, ami a globális kibocsátás 20 százalékát teszi ki.

Kína áll a második helyen
282 gigatonnával (11%),

Oroszország a harmadik 172 gigatonnával (6,9%).

A negyedik Brazília 113 gigatonna (4,5%),

az ötödik Indonézia 103 gigatonna szén-dioxidot (4,1%) bocsátott ki. Utóbbi kettő az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából eredő nagymértékű kibocsátás miatt került az első tíz ország közé.

India a hatodik
85 gigatonnával (3,4%),

őt követi az Egyesült Királyság 74,9 gigatonna (3%) kibocsátással. Az első tíz között van Japán 66,7 gigatonna (2,7%) és Kanada 65 gigatonna (2,6%) kibocsátással.

Az elemzők megvizsgálták országonként az egy főre jutó kibocsátást is, amivel Kína és India visszaesett a rangsorban.

„Közvetlen kapcsolat van a légkörbe 1850 óta kibocsátott 2500 milliárd tonna szén-dioxid és a már most tapasztalt 1,2 Celsius-fokos felmelegedés között. Új elemezésünk fontos fénybe helyezi a bolygónk felmelegedéséért leginkább felelős embereket és nemzeteket(…)

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából származó szén-dioxidot, mivel az az 1850 óta kibocsátott teljes mennyiség mintegy egy harmadát teszi ki” – mondta Simon Evans, a Carbon Brief elemzője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás