A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A gyorsuló ütemű klímaváltozás komoly fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra és az egyben a globális politikai konfliktusok katalizátora is – állapította meg egy, a The New York Times által tegnap ismertetett amerikai katonai tanulmány.

A Haditengerészeti Elemzések Központjának Katonai Tanácsadó Tanácsa által kiadott jelentés arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás generálta szárazság a Közel-Keleten és Afrikában a víz- és az élelmiszer-készletek miatti konfliktusokhoz vezet és hogy az összecsapásokig fokozza a hagyományos regionális és etnikai feszültségeket. A tanulmány szerint a tengerszint emelkedése Indiában, Bangladesben és a vietnami Mekong-deltában a lakosságot és az élelmiszerellátást egyaránt veszélyezteti, ami újabb menekülthullámmal fenyeget.

A szerzők előrejelzése szerint a világszerte megszaporodó katasztrofális időjárási jelenségek miatt a világ országai többször igénylik majd az amerikai katonai segítséget. Miközben az áradások és más természeti csapások kárt okozhatnak az Egyesült Államokban található haditengerészeti kikötőkben – köztük a norfolki támaszponton – és katonai bázisokban is. John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a jelentés megállapításai hatással lesznek az amerikai külpolitikára. A lap úgy értesült, hogy Kerry egy jelentős beszédre készül a klímaváltozás és a nemzetbiztonság összefüggéseiről. Ebben a várakozások szerint a nyár folyamán előadandó állásfoglalásban Kerry egyebek között kiáll majd Barack Obama elnöknek a klímaváltozás elleni harc jegyében meghirdetett kezdeményezései mellett, beleértve azt a júniusban bevezetendő szabályozást is, amely vissza kívánja szorítani a széntüzelésű erőművek károsanyag-kibocsátását.

A The New York Times kitért rá, hogy a védelmi tárca márciusban kiadott negyedéves védelmi szemléjében rámutatott a globális felmelegedés hatásai és a terrorizmus közötti közvetlen kapcsolatra. A minisztérium szakértői szerint a negatív környezeti változások megsokszorozzák a fenyegetettséget és felerősítik az olyan stresszt okozó tényezőket, mint a szegénység, a környezet lepusztulása, a politikai instabilitás és a társadalmi feszültség, amelyek kiváltják a terrorizmusnak és az erőszak más formáinak megnyilvánulását.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás