Hirdetés
hvg hírlevél

Még ha aggasztó is, tulajdonképpen logikus: a klímaváltozással, azaz az átlaghőmérséklet tartós emelkedésével kiterjed azon földterületek nagysága, ahol megjelennek az átlag-európaiak által nem ismert tropikus betegségek, például az egyiptomi szemgyulladás, a trachoma, dengue-láz, vagy az elefantiázis.

A szakemberek által Elhanyagolt trópusi betegségeknek (NTD) nevezett kórók jelenleg 149 országban mintegy 1,7 milliárd embert érintenek, de a fenyegetettek száma folyamatosan tovább nő a klímaváltozás miatt.

Az NTD-k évente félmillió ember halálát okozzák közvetve vagy közvetlenül.
Az NTD-ket azért nevezik „elhanyagoltaknak”, mert bár emberek hatalmas tömegeit érintik, a kezelésükre és megelőzésükre fordított pénz messze nem elégséges.

Az NTD terjedését kétszeresen is gyorsítja a klímaváltozás: egyrészt kiterjednek azok a területek, ahol megélnek a kórt okozó rovarok és férgek, másrészt a klímaváltozás miatt milliók veszítik el megélhetésüket, és a betegségek elsősorban a lakosság szegény rétegeit érintik. Ugyanakkor vannak derűlátásra okot adó fejlemények is. Az álomkórt, amely az esetek nagy részében halált okozott, mára sikerült gyakorlatilag teljesen felszámolni, miután a kutatók kifejlesztettek egy hatékony gyógyszert.

Elefantiázisban szenvedő indiai férfi Hyderabad városában. Noah Seelam AFP/ Getty Images

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO célja, hogy 2031-ra megállítsa az NTD-k terjedését, ám a szakértők szerint az ambiciózus cél eléréséhez a jelenleginél jóval nagyvonalúbb finanszírozásra lenne szükség.
Részletek:  Az NTD-k és a világ, részletek itt

Nyitókép: trachomában szenvedő kenyai beteg. Az öt nagy elhanyagolt trópusi betegség egyike. Kép: Shisia Wasilwa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás