A rovat kizárólagos támogatója

A fájdalmat és az ellenálló képességet is szimbolizálja az a megperzselt fából készült karácsonyfa Sydney-ben, ami egyszerre jelképezi az éghajlatváltozást és a karácsonyt. Az ausztrálok úgy várják a karácsonyt, hogy a legmelegebb ünnepnapok elé néznek.

A szokásos zöld fenyőfa helyett James Dive művész tűzifára emlékeztető, megperzselt ágakból és gallyakból készített karácsonyfát. A díszek sem átlagosak, de mindenképp hétköznapi tárgyak: egy ébresztőóra, kapukerítés – a csúcsdísz pedig csillag helyett kerékpárkerékből készült. Ezzel az alkotással próbálják felhívni az emberek figyelmét a jelenleg is pusztító bozóttüzek áldozataira. A CNN tudósítás szerint Dive a helyi Vöröskereszttel karöltve tudta felállítani a művet Sydney-ben.

Dive a színes papírokba becsomagolt ajándékokkal próbált egy kis ünnepi hangulatot csempészni a nyomasztó alkotásba. A művész két maradandó emlékképpel tért vissza a tűzeset helyszínéről, az egyik a pusztítás mérete, a másik pedig a csend, amit a teljesen kihalt, madárhang nélküli táj nyújtott számára.

Az ajándékokon található úgynevezett ‘tap and go’ (EFTPOS) QR-kódos megoldással adakozhatnak a bozóttüzek áldozatainak. Az elmúlt két hónapban hétszáznál több otthon pusztult el, és legalább négy ember halt meg Új-Dél-Walesben. A legújabb hírek szerint már nyolc tűzoltó is életét vesztette a tűz elleni harcban.

James Dive karácsonyfa installációja megégett fából Sydneyben

Az alkotást Sydney polgármestere is kiposztolta Twitterre, az alábbi kommenttel:  A fa a tüzek pusztítását és az érintett közösségek ellenálló képességét jelképezi

Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint országszerte 40,9 fokos hőségre számíthatnak ma, ami tovább emelkedhet az ország keleti részén. A bozóttüzekből 97 aktív gócpontot tartanak nyilván az egész államban, aminek a felét csütörtök reggeli jelentés nem is tartalmazta. Ausztráliában a hőmérséklet január és február között tetőzik, így még messze van a megkönnyebbülés a helyi lakosok számára.
via index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek