A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Vang Ji kínai külügyminiszter figyelmeztette szeptember 1-én John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottat, hogy az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben – közölte a pekingi külügyminisztérium. Kerry épp Kínában tárgyal szakemberekkel.

Vang Ji leszögezte, hogy a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen utóbbiak javításáért. Kerry az állami tévé nemzetközi csatornáján bemutatott videorészlet tanúsága szerint azt mondta: Kínának kulcsszerepe van a klímaváltozás elleni globális küzdelemben. Kína a világon a legtöbb üvegházhatást okozó gázt engedi ki a légkörbe, a második az Egyesült Államok.

A két ország között a kapcsolatok a kereskedelem, a technológia-transzfer és az emberi jogok terén romlottak el. Ha nem is ugyanattól az időszaktól kezdődően, és nem egyforma mértékben, de abban egyetértenek, hogy például a klímaváltozás elleni küzdelemben együtt tudnak működni. Kerry Kína előtt Japánban tárgyalt klímaügyben.

Nyitókép: szmog a kínai Xi’an városának felhőkarcolónál  forrás: Tian Donghai Imaginechina via AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek