A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A klímaváltozással összefüggő korrupciós kockázatokra hívja fel a figyelmet a Tranparency International legfrissebb globális korrupciós jelentése, amelyben a szervezet ajánlásokat is megfogalmaz a fenntartható éghajlat-politikával kapcsolatban.

Földes Ádám, a Tranparency International (TI) magyarországi szervezetének ügyvezető igazgatója a jelentést ismertető budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás a világ legnagyobb irányítási kihívása, mivel óriási összegek áramlanak keresztül új, eddig kipróbálatlan csatornákon. Magas kockázatok rejlenek a probléma összetettségében, újdonságában és gyorsaságában – fűzte hozzá.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa elmondta: korrupciós szempontból kockázatokat rejt a kvótarendszer, valamint a döntési pozícióban lévők gyors cserélődése, és a konzultációs, véleményezési határidők lerövidítése is. Az ombudsman is úgy vélekedett, hogy az átláthatóság egyik legnagyobb akadálya klímaügyekben az, hogy bonyolult maga a probléma, és annak intézményes és jogi kezelése is. Kiemelte, a kormányzati döntéseket megelőzően éppen ezért szisztematikusan fel kell tárni és meg kell vitatni a környezeti hatásokat.

Mint hozzátette, a TI friss jelentése nagymértékben hozzájárulhat a jövő nyári Rio+20 konferencia – az ENSZ fenntartható fejlődési tanácskozása – előkészületihez, amelynek fő témája az intézményfejlesztés és a gazdaság bővítése lesz.

Földes Ádám rámutatott, hogy a klímaváltozás esetében a probléma láthatósága nem jelent egyben átláthatóságot is, emellett a nemzetközi klímapolitikában való részvétel sem jelenti azt, hogy az érintettségnek megfelelően tudnak beleszólni a döntésekbe az egyes államok. Hangsúlyozta: a klímaváltozás irányításával szemben táplált bizalmatlanságot az átláthatóság megteremtésével lehet mérsékelni, és a nyilvánosság részvételének növelése elengedhetetlen a jó klímaváltozási irányításhoz.

A jelentés következtetéseiből Földes Ádám kiemelte, hogy meg kell erősíteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérésére, jelentésére és ellenőrzésére kialakított rendszert, és a pénzügyi alapok működésének átláthatóságát. Külön feladat, hogy a klímaváltozást ellensúlyozó infrastrukturális beruházásokat hajtsanak végre olyan államokban, ahol gyenge a központi irányítás, és korrupt a rendszer. Az ügyvezető igazgató szerint kiemelt figyelmet kell fordítani az erdőgazdálkodásra, mivel ez az egyik legkorruptabb szektor a világon, miközben az erdőirtás az üvegházhatású gázkibocsátás 18 százalékáért felel.

Szabó Levente, a bnd Szabó Tom Burmeister ügyvédi iroda képviseletében arról beszélt, hogy a megújuló alapú energiatermelő beruházások gyakran már a "döntés folyamatában elhalnak", és csak a megfelelő kapcsolatrendszerrel rendelkező befektetők maradnak a pályán. Problémát jelent az is, hogy nem "egyablakos" az ügyintézés, számos engedély szükséges egy-egy beruházáshoz, ezenkívül jogszabályi ellentmondások vannak az engedélyezési eljárásban. Úgy vélekedett, hogy a korrupció csökkentése érdekében transzparens jogalkotásra, világos hatáskörökre és határidőkre, arányos és végiggondolt engedélyezési eljárásokra, valamint gyors ügyintézésre, illetve elérhető információkra lenne szükség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás